Universell utforming
Universell utforming (uu) handler om å gi alle mennesker mulighet til å ta del i informasjon og tjenester.
Universell utforming
Universell utforming (uu) handler om å gi alle mennesker mulighet til å ta del i informasjon og tjenester.
Krav til universell utforming
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven § 11 stiller krav om universell utforming av Informasjons- og kommunikasjonstjenester (IKT) til offentlige og private virksomheter og baserer seg på Web Content Accessibility Guideline (WCAG) 2.1 nivå A og AA med enkelte unntak.
Etter krav fra UU-tilsynet må alle offentlige virksomheters nettsteder ha en utfylt tilgjengelighetserklæring publisert innen 1. februar 2023. Har du bestilt nettsted hos DSS, kan du lese om testing, utfylling og ofte stilte spørsmål her:
Krav om tilgjengelighetserklæring – Nettsteder for regjeringen.no
Loven
Forskrift om universell utforming av IKT-løsninger gjelder alle nettjenester og apper som er rettet mot allmennheten, både i privat og offentlig sektor. Offentlig sektor skal totalt følge 47 av 78 suksesskriterier i WCAG 2.1-standarden.
Etter krav fra UU-tilsynet må alle offentlige virksomheters nettsteder ha en utfylt tilgjengelighetserklæring publisert innen 1. februar 2023. Denne erklæringen er basert på kravene til universell utforming beskrevet i WCAG 2.0-standarden.
E-læringskurs
På Læringsplatformen kan du finne E-læringskurs om universell utforming for nettredaktører og skribenter. Kurset finnes i 2 versjoner en full versjon på ca. 45 minutter og en kortversjon på ca. 27 minutter. Kurset inneholder følgende:
- Del 1 gir en innføring i hvorfor vi må jobbe med uu, og du møter to eksperter på området som gir råd og tips (begge kurs).
- Del 2 forklarer hva du må tenke på og hvordan du gjør det når du legger ut innhold på nettsidene dine (begge kurs).
- Del 3 viser enkle metoder for hvordan du kan sjekke uu-status på eget nettsted (kun fullversjon).
- Del 4 inneholder ressurser til mer lærestoff med lenker til blant annet uu.difi.no og verktøy du kan bruke (kun fullversjon).
Krav til universell utforming av PDF-dokumenter
WCAG er teknikkuavhengig, og har egne løsningsforslag for PDF-formatet for å oppfylle kriteriene. I følge UU-tilsynet omfattes PDF-dokumenter som publiseres via et nettsted også av forskrift om universell utforming, så fremt fullversjonen av dokumentet ikke er tilgjengelig i annet format.
Hva er en universelt utformet PDF-fil?
En universelt utformet PDF-fil er et dokument konstruert slik at flest mulig kan tilegne seg informasjonen i det. Dette innebærer:
- Utseendet må være universelt utformet, deriblant fargekombinasjoner med gode kontraster, god typografi og tiltalende utseende.
- Innholdet være universelt utformet.
- Tekstene må være skrevet slik at de er enkle å forstå.
- Tekstene bør suppleres med bilder, illustrasjoner og eksempler for å gjøre det enklere for leserne.
- PDF-filen må være korrekt oppbygd. Det vil si at innholdet må være merket opp korrekt, strukturen må være god og de grafiske elementene må ha en beskrivelse.
Tilrettelegging for bruk av hjelpemidler
Personer med kraftige synsproblemer benytter forskjellige hjelpemidler som for eksempel talesyntese og/eller en leselist som gjør at brukeren kan lytte og lese nettstedets innhold.
For at hjelpemidlene skal fungere, kreves at innholdet legges inn riktig med for eksempel overskrifter, alt-tekster og tabelloverskrifter. Strukturen i et PDF-dokument er oppbygd av såkalte koder. Uten kodene vil mange hjelpemidler ikke kunne gjengi informasjon til brukeren og dokumentet blir helt ubrukelig.
Et dokument som er strukturert og kodet gjør det mulig for hjelpemiddelet å:
- Presentere innholdet i rett rekkefølge
- Skille mellom overskrifter, mellomtitler og løpende tekst
- Identifisere lister, tabeller og bildebeskrivelser
- Søke etter og identifisere overskrifter, lenker, lister, tabeller, skjema og bilder
- Skape lenkelister og overskriftslister for å få overblikk over dokumentet
- Navigere mellom lenker og skjemafelt med «TAB»-tasten, det vil si uten mus
- Lese opp beskrivelser av bilder og andre grafiske objekt
- Lese opp beskrivelser av skjemafelt og avkrysningsbokser
DSS tilbyr stilbaserte publiseringsmaler i Word som sikrer smidig konvertering til PDF (samt HTML og EPUB) på regjeringen.no. Malene har predefinerte stiler, slik at du som forfatter kan strukturere dokumentet riktig.
Kravunderlag for universell utforming av PDF-dokumenter til regjeringen.no
DSS tilbyr et kravunderlag med sjekkpunkter for universell utforming av PDF-dokumenter til regjeringen.no. Dokumentet er utarbeidet av Funka Nu AB. Kravunderlaget omfatter både krav og anbefalinger.
Last ned sjekkpunkter for UU av PDF-dokumenter
Relevante lenker
Norsk oversettelse av WCAG 2.0 (W3C)
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven (Lovdata)
Forskriften for DTL paragraf 11, universell utforming av IKT (Lovdata)