Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD)
Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD)
DFDs designprofil skal brukes på alle kommunikasjonsflater.
Formålet med supplerende designprofil er å bidra til å skape identitet som gjør DFDs informasjon lett å kjenne igjen. Designprofilen er utarbeidet innenfor rammen av det overordnede designprogrammet for departementene.
Trenger du veiledning i å bruke profilen så ta kontakt med kommunikasjonsenheten.
Kontaktperson for DFDs designprofil og maler: Thomas Strandberg, telefon: 46849
Logo
Formell logo brukes på:
- Strategier, stortingsmeldinger og stortingsproposisjoner
- Formelle skriv og invitasjoner
Logoen kan brukes i fargene:
- Blå, Rød, gul og hvit (se fargekoder på denne siden)
- Sort/hvitt
«Det kongelige»/«Det kongelege»brukes først i teksten med departementets navn.
Se også
Designprogrammets føringer for formell logo
Oversikt over publikasjoner med formell logo
Standardlogo brukes på:
- Strategier, handlingsplaner, veiledere, rapporter
- Uformelle publikasjoner: (Publikasjoner av mindre formell karakter) prosjektrapporter, rammeplaner, erfaringer, statistikksamlinger, kampanjetrykksaker, temaserier, populariserte forskrifter, informasjonsbrosjyrer
- Annonser, skilt, presentasjonsmateriell
- PowerPoint
- Rollups
- Nettsider
Logoen skal kun brukes i sort eller hvitt (negativ versjon).
Se også
Designprogrammets føringer for standardlogo
Oversikt over publikasjoner med standardlogo
Logo sosiale medier
På sosiale medier brukes kun løven; sort på hvit bunn. Departementsnavnet skrives for seg i eget felt.
Logo nettsteder
Regjeringen.no, WordPress, SharePoint og andre digitale kanaler som leveres av DSS, har logo innebygget i løsningene. For bruk av logo på andre nettsteder, kontakt DSS.
Formell logo skal ikke brukes.
[dss-hidden]
Profilelementer
Det er utviklet profilelementer for Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet inspirert av digitale prosesslinjer som også gir assosiasjoner til mennesker, samarbeid og prosesser. Det er runde former i dynamisk og systematisk bevegelse som reflekterer utvikling, brukervennlighet, interaktivitet, forenkling, omstilling, effektivitet og fremdrift.
Profilelementene er fleksible i bruk og har store variasjonsmuligheter. De kan skaleres opp og ned i størrelse og beskjæres fritt så lenge helheten og proporsjonene opprettholdes. Profilelementene skal alltid plasseres rett og kan ikke skråstilles eller ikke roteres.
Hovedelementet finnes i følgende versjoner; To ensfargete turkise og to med begge farger. Det finnes også i to gråtoner. Profilelementene kan plasseres på alle tre fargene i hovedpaletten, bruk anbefalte kombinasjoner
vist her:
Last ned profilelementer (ZIP)
Mappen inneholder alle elementene vist under (også hjørneelementer) i filformatene AI, png og pdf
Plassering av hovedelement
Profilelementene kan plasseres på alle tre fargene i hovedpaletten, bruk anbefalte kombinasjoner vist til høyre for best mulig kontrast til bakgrunnen. De kan også brukes i nedtonet variant hvis det er behov for et lettere uttrykk (50 % opasitet).
Hjørneelemenet er transparent og utviklet spesielt til plassering over foto, men kan også brukes i stedet for hovedelementet der man ønsker et roligere uttrykk.
Det skal plasseres nederst til høyre i layout og kan ha ulike størrelser. Størrelsen på elementet tilpasses bildet det er plassert over. Hjørneelementet skal ikke beskjæres.
Til bruksfoto på f.eks. sosiale medier kan man bruke dette hjørneelementet nede til høyre. Det vil fungere som en god identifikasjon på at DFD er avsender.
Profilfont for digitale og trykte medier
Departementenes profilfont er Open Sans. Fonten er gratis og tilgengelig fra Google for Mac og PC og finnes i mange snitt.
For publikasjoner med standardlogo brukes Open Sans med store og små bokstaver i overskrifter. Brødtekst bør være i Regular.
For uformelle publikasjoner med standardlogo brukes Open Sans i alle snitt.
For Microsoft Office (PowerPoint, Word osv.) brukes fonten Arial.
Foto er en viktig del av den visuelle profilen. Gjennom bevisst bildebruk skapes et helhetlig og profesjonelt uttrykk. Det overordnede konseptet for bildebruk gjenspeiler departementets fokus på mennesker, teknologi og forvaltning.
Det skal inkludere fagavdelingene og ansvarsområdene, ha et norsk og gjenkjennelig uttrykk og ta høyde for mangfold og inkludering i motivene.
Profilfoto, utvalgte bilder fra fotograf eller bildebaser, bør følge retningslinjene for foto og slik at de harmonerer best mulig med profilelementene. Stikkord for bildestilen er: Aktivitet, bevegelse, handling, samarbeid, felleskap, inkludering, arbeidsliv, lys, dynamisk vinkling, skarpt/uskarpt, nordisk, nært, naturlig, og varm tone.
Bruk DFDs bildebanker Colourbox og iStock så langt det er mulig.
Grafer og informasjonsgrafikk bør utformes slik at de harmonerer med det visuelle uttrykket. Streker og søyler skal være avrundet og basere seg på grunnformene fra profilelementene.
Ikonstilen som harmonerer med det visuelle uttrykket i profilen. Det er basert på formene i profilelementene både i strek og farge. Nye ikoner for departementet bør utformes i denne stilen.
Farger
Det er utviklet en fargepalett for DFD som supplerer basisfargene i departementenes designprogram. Den skal bidra til å identifisere DFD og tydeliggjøre departementets egenart.
Hovedfargene skal brukes på alt offisielt materiell fra departementet. Disse kan kombineres fritt så lenge kontrast og helhet opprettholdes, og de kan brukes som raster i prosentene vist på side 11.
De to turkise fargene er hovedfarger og kan brukes i kombinasjon, på hvit eller mørkegrønn bakgrunn.
Tilleggsfargene skal supplere hovedfargene der det er behov for et større fargespekter, primært i diagrammer med mange verdier og informasjonsgrafikk der man ønsker kontrast til hovedpaletten. I diagrammer kan tilleggsfargene brukes i prosentene ved behov for enda flere.
Fargene i hovedpaletten skal dominere det visuelle uttrykket på offisiell kommunikasjon fra departementet.
De to turkise fargene kan brukes med lik vekting, en av gangen, på hvit, turkis eller mørkegrønn bakgrunn.
Fargene i tilleggspaletten skal kun brukes på detaljer på mørk og lys bakgrunn og aldri på større fargeflater. Alle fargene kan brukes i anbefalt fargemetning.
Fargebruk rekkefølge
I diagrammer anbefales fargerekkefølgen vist til høyre. Legg merke til forskjellen på mørk og lys bakgrunn.
Fargene kan også brukes på mørkegrønn bakgrunn. Dette kan for eksempel være aktuelt i infografikk og på informasjonsmateriell der det er ønskelig med et mer kontrastfylt uttrykk.
Det er viktig at fargene brukes på riktig måte slik at de oppfyller krav til universell utforming og har god kontrast og synlighet på alle publiseringsflater. Se anbefalte fargekombinasjoner til høyre.
Layoutprinsipper
Eksempler på utsnitt og plassering av profilelementene på ulike formater.
For å skape større variasjonsmuligheter kan det tas utsnitt av profilelementene. Her er eksempler på ulike utsnitt og beskjæringer av profilelementet, plassert på forskjellige formater.
Både hovedelementet og hjørneelementet kan plasseres over foto. Plasseringen bør tilpasses bildet med hensyn til utsnitt og kontrast slik at det ikke blir rotete, se eksempler. Lys versjon egner seg som regel best.
Profilelementene kan i noen tilfeller brukes friere i layout. Det kan hentes ut former fra profilelementene som kan brukes som layoutelementer og settes sammen på nye måter for å skape variasjon i uttrykket. Man kan også plassere foto i formene.
Det er viktig at dette gjøres med respekt for det overordnete uttrykket slik at man bevarer identiteten.
Publiseringsflater, maler og eksempler
Last ned maler for for strategier, handlingsplaner, veiledere, rapporter
Last ned maler for Kampanjetrykksaker, temaserier, populariserte forskrifter, informasjonsbrosjyrer
DFDs PowerPoint-mal er kompatibel med alle departementsmaler. Klikk på PowerPoint ikonet i verktøylinja og bokmål-malen starter automatisk. Engelsk versjon finner du under Dynamic Templates.
- 16:9-format (Kompatibelt med nett-TV, digitale kanaler og regjeringen.no)
- Mal på norsk og engelsk
- Egen fellesmal for departementene /Dynamic templates)
- Hvert departementet har tilpasset mal til supplerende designprofil
- Flere malsider til tekst, bilde, video og grafer, samt skilleark
- Kreditering for foto
Bruk digital bakgrunn når du representerer departementet i formelle møter og for å skjerme privatlivet på hjemmekontor.
For å bruke bakgrunnsbildet i Teams må du først laste ned filen.
Last ned bakgrunnsbildet fra passordbeskyttet side. Kontakt DSS for passord.
Bakgrunn
Den visuelle profilen skal bidra til å gi Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet en tydelig identitet og samle kommunikasjonen i et helhetlig uttrykk som er konsistent og lett gjenkjennelig.
Overordnet benytter Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet seg av Designprogram for departementene. Den supplerende designprofilen skal forholde seg til den til enhver tid gjeldende overordnede departementsprofilen.
Den supplerende designprofilen er strategisk forankret i DFDs ansvarsområder, oppgaver, mål og målgrupper. Den skal visualisere et bærekraftig, dynamisk, tydelig og tilgjengelig departement. I tillegg skal profilen synliggjøre departementets fokus på digitalisering, forenkling, sikkerhet, fellesskap, demokratiutvikling og kompetanse i forvaltningen.
Designprofilen er enkel og fleksibel i bruk, og kan tilpasses digitale og trykte publiseringsflater nå og i fremtiden.
En tydelig og helhetlig designprofil
Profilelementene er utformet slik at de har stor fleksibilitet og mulighet for tilpasning og videreutvikling innenfor eksisterende og nye kommunikasjonsflater. Det er store variasjonsmuligheter, men det er viktig at profilen brukes konsekvent for å bygge en tydelig og gjenkjennelig identitet. Profilen skal også kunne tilpasses de ulike formalitetsnivåene DFD kommuniserer på.
Designprofilen består av logo, typografi, farger, profilelementer, bildestil, ikonstil, layoutprinsipper og eksempler på bruk av elementene på aktuelle flater. Profilen er implementert i PowerPoint-maler, publikasjonsmaler og presentasjons- og profileringsartikler slik at den kan benyttes konsekvent av hele departementet.
Denne designmanualen inneholder en oversikt over profilelementene og retningslinjer for bruk på ulike flater og formater. Eksemplene er til inspirasjon for videre bruk av profilen når den skal forvaltes i departementet og hos eksterne leverandører.
Spørsmål angående bruk av profilen kan rettes til kommunikasjonsenheten i DFD eller DSS.