Regjeringen har satt i gang et arbeid for å gjøre styringen av lærerutdanningene mer overordnet. Tiltaket er en oppfølging av blant annet:
- Lærerutdanning 2025. Nasjonal strategi for samarbeid og kvalitet i lærerutdanningene der det står at det samlede kvalitetsutviklingsarbeidet gjør det mulig å redusere rammeplanstyring til et minimum.
- Melding til Stortinget 19 (2021–2021) Styringsmeldingen, der ett av tiltakene er å gjøre rammeplanene for de rammeplanstyrte utdanningene mer overordnede og mindre detaljerte.
- Hurdalsplattformen (2021) der det står at regjeringen vil gjennomføre en tillitsreform for universitets- og høgskolesektoren for «å hegne om kunnskapens eigenverdi, forskingas integritet og den akademiske fridommen».
Formålet er både å styre mer i det store og mindre i det små, og at de som tilbyr og samarbeider om lærerutdanning skal få større frihet og fleksibilitet til å videreutvikle utdanningene til det beste for barnehagen og skolen.
Departementet ser behov for en prosess i flere faser:
Fase 1:
I første fase skal et hurtigarbeidende rammeplanutvalg se på hvordan eksisterende rammeplaner i første omgang kan forenkles ved å fjerne det som oppleves som hindre for kvalitet i utdanningene. I denne fasen skal det ikke gjøres større, substansielle endringer i utdanningene. Arbeidet skal avsluttes våren 2023 og endringsforslagene vil bli sendt på høring.
Fase 2:
Departementet vurderer i neste omgang å igangsette et arbeid for å utrede hva det vil si å styre lærerutdanningene mer overordnet. Et slikt arbeid må bygge på kunnskapsgrunnlaget fra blant annet pågående evaluering av grunnskolelærerutdanningene og arbeidet med stortingsmelding om profesjonsutdanningene. Begge disse arbeidene ferdigstilles i 2024.