I mars 2025 besluttet regjeringen å igangsette en prosess der vi går fra elleve til to rammeplaner for lærerutdanning – en for ordinære lærerutdanninger og en for samiske lærerutdanninger.
Målet med å styre lærerutdanningene mer overordnet er å gi institusjonene mer fleksibilitet og handlingsrom til å utvikle lærerutdanninger av høy kvalitet, til det beste for barnehagen og skolen, og samfunnet som helhet.
Faglig råd har fått oppdrag om å utarbeide forslag til felles rammeplan
Kunnskapsdepartementet ga 4. april Faglig råd for Lærerutdanning 2025 (FRLU) oppdrag knyttet til utarbeidelsen av én felles rammeplan som erstatter dagens ordinære rammeplaner for ordinær lærerutdanning. Departementet vil på et senere tidspunkt i 2025 nedsette en egen gruppe som vil få i oppdrag å utarbeide forslag til én felles rammeplan for samiske lærerutdanninger.
Oppdraget til FRLU er tredelt. Rådet skal blant annet utarbeide forslag til en struktur for én felles rammeplan for ordinær lærerutdanning og forslag til innhold i hoveddelen av rammeplanen. Endelig frist for forslag til innhold i hoveddelen er 15. oktober 2025.
Regjeringen har besluttet å utvide FRLU med følgende personer for å gi en styrket kompetanse i arbeidet med oppdraget:
- Asle Holthe, dekan ved fakultet for lærerutdanning, kultur og idrett ved Høgskolen på Vestlandet.
- Inger Ellen Johansdatter Eira Gaup, studieleder for lærerutdanningene ved Samisk Høgskole
- Kirsti Jegstad, professor ved Institutt for grunnskole- og faglærerlærerutdanning ved OsloMet. H
- Kaspara Halkjelsvik, barnehagelærer (UiS) og masterstudent i spesialpedagogikk (Høgskulen i Volda)
Les oppdraget til Faglig råd for lærerutdanning 2025
Les mer om Faglig råd for Lærerutdanning 2025
Det vil senere bli nedsatt egne grupper for underkapitlene
Med utgangspunkt i Faglig råd sine anbefalinger om inndeling i underkapitler, vil departementet senere nedsette egne grupper som får ansvaret for å utarbeide forslag til innhold i underkapitlene.
Prosess og involvering
Faglig råd for Lærerutdanning 2025 skal ha en åpen arbeidsform og innenfor hva som er mulig gitt fristene for dette oppdraget, involvere relevante aktører på en hensiktsmessig måte. For å få tilstrekkelig innsikt i status, behov og utfordringer i de samiske områdene forventer departementet at FRLU innhenter innspill fra samiske miljøer i skole- og kommunesektoren.
Kunnskapsdepartementet vil senere sende forslag til ny rammeplan på ordinær høring før den fastsettes.