Steinar
Statsviter
Helse- og omsorgsdepartementet
Bakgrunn
Jeg har en bachelorgrad i idrettsvitenskap med folkehelse fra høgskolen i Innlandet, en bachelorgrad i statsvitenskap og mastergrad i helseledelse og helseøkonomi fra Universitetet i Oslo. Jeg startet først i et internship i sekretariatet for Kvinnehelseutvalget i august 2022. Dette fikk jeg gjennom masterprogrammet på UiO. Der var jeg frem til mars 2023. Etter det søkte jeg meg til Spesialisthelsetjenesteavdelingen, hvor jeg startet i august 2023. Grunnen til at jeg søkte meg til departementet var et sterkt ønske om å bidra til samfunnsutviklingen, spesielt på helsefeltet.
Min arbeidshverdag
Arbeidshverdagen i Helse- og omsorgsdepartementet er veldig variert, og det er nok mye av grunnen til at jeg trives så godt som jeg gjør. Jeg jobber hovedsakelig innenfor personellfeltet, og mer spesifikt med utdanning, spesialistutdanning og turnus i helsefagene. I tillegg jobber jeg en del med godkjenning og autorisasjon av helsepersonell fra EU/EØS.
Arbeidsoppgavene kan dreie seg om enkle ting som å svare på henvendelser fra privatpersoner eller medier innenfor mine fagfelt, men det kan også være større utredningsarbeid hvor man samarbeider på tvers av seksjoner, avdelinger og med andre departementer. Utredningene handler om å belyse saker på en balansert og god måte, slik at politikerne er godt opplyst om faglige konsekvenser av beslutningene de treffer. I det siste har jeg jobbet med en utredning om hvordan vi kan legge til rette for flere praksisplasser for studenter i ulike helsefag. Det blir også litt budsjettarbeid, oppfølging av politiske beslutninger i regjering og Storting, samt styring av underliggende etater som for eksempel Helsedirektoratet. Etatsstyring skjer i hovedsak gjennom tildelingsbrev, oppdragsdokument og noe møtevirksomhet. Man må være klar for å bli kastet ut på dypt vann tidlig, men det gir virkelig rom for erfaringer som fører med seg mye læring og rask utvikling.
Bruk av faglig bakgrunn
Som ansatt i et departement må man kunne fagfeltet sitt godt, slik at man kan drøfte for og mot i mange forskjellige saker og gi faglig gode råd til politikerne som skal fatte beslutninger. Men man lærer mye underveis, og har alltid kolleger man kan spørre og samarbeide med. Det viktigste er derfor at man har et godt grunnlag fra utdanning eller tidligere jobberfaring, og interesse for fagfeltet. Det er mye samarbeid med mange ulike aktører. Jobben krever derfor at man tilegner seg god forståelse for politiske prosesser, og at man kan reflektere rundt hvilke roller og interesser de ulike aktørene man jobber med har. Den samfunnsvitenskapelige bakgrunnen jeg har fra utdanningene får jeg spesielt bruk for når det gjelder å se helheten i saker, og i drøfting av saker som skal utredes. Jeg tror også at jeg drar god nytte av fag innenfor helseledelse og folkehelse, som bidrar til at jeg lettere forstår de hvordan helsetjenesten henger sammen. Noe økonomisk forståelse er nok heller ikke dumt dersom man skal jobbe i et departement, da det meste vi driver med er bundet sammen av statsbudsjettet.