Ofte stilte spørsmål
Virksomheter som er omfattet av sikkerhetsloven er pliktet til å gjennomføre forebyggende sikkerhetstiltak. Sikkerhetsklarering av personale kan være et slikt tiltak. – Personer som skal jobbe med gradert informasjon på nivå «Konfidensielt» eller høyere må ha både sikkerhetsklarering og autorisasjon.
Virksomheter som er omfattet av sikkerhetsloven er pliktet til å gjennomføre forebyggende sikkerhetstiltak. Adgangsklarering av personale kan være et slikt tiltak. En adgangsklarering gir tilgang til skjermingsverdige objekter og infrastruktur. Har du en gyldig sikkerhetsklarering uten vilkår, trenger du ikke en adgangsklarering i tillegg, men du må autoriseres.
Personer som jobber i virksomheter underlagt sikkerhetsloven og som gjennom sitt arbeid får tilgang til sikkerhetsgradert informasjon, skjermingsverdige objekter og/eller infrastruktur. Dette kan også gjelde for innleid personell i disse virksomhetene.
For å beskytte nasjonale verdier må staten sikre at personer som får tilgang til disse, er sikkerhetsmessig skikket. Det er et forebyggende tiltak for å redusere risikoen for blant annet innsidere, sabotasje og terror.
Det er virksomheter som har behov for klarert personell som sender en forespørsel om en sikkerhetsklarering, eller adgangsklarering på dine vegne, til oss. Snakk med virksomheten din om du har spørsmål om dette.
Virksomheten du jobber for, eller skal jobbe for, vil søke om klarering på dine vegne. Virksomheten må begrunne behovet for en klarering, og du må fylle ut en personopplysningsblankett.
Følg veiledning på NSM sine nettsider. Pass på at du fyller ut alle punkter som er nødvendige for det nivået du skal klareres for. Ta kontakt med virksomheten din om du trenger veiledning.
Virksomheten skal sende den inn for deg. De kan finne informasjon om personopplysningsblanketten og hvordan sende den her.
Nødvendige personer med tjenstlig behov i virksomheten som autoriserer deg vil ha tilgang til din personopplysningsblankett.
Ansatte i Sivil klareringsmyndighet med tjenstlig behov har tilgang til sakens opplysninger. Du kan lese mer om vårt personvern på denne siden.
Ansatte i Nasjonal sikkerhetsmyndighet og EOS-utvalget med tjenstlig behov, vil også kunne ha tilgang til opplysninger ved klagesaker, kontroll og tilsyn.
Ta kontakt og informer virksomheten din.
Saksbehandlingstiden vil variere etter sakens kompleksitet og omfang. Om vi må innhente opplysninger fra deg, andre instanser, fra utlandet og om det må gjennomføres sikkerhetssamtaler, påvirker dette også saksbehandlingstiden. Vår saksbehandling starter når vi har mottatt personopplysningsblankett og forespørselskjema fra virksomheten.
Fyll ut personopplysningsblanketten riktig og sannferdig. Svar på våre eventuelle henvendelser og ettersend informasjonen vi ber om.
Vi tar kontakt med deg om det er opplysninger vi mangler.
Hvis det blir innvilget en klarering, vil virksomheten din få beskjed om dette. De vil informere deg. Om du ikke får innvilget en klarering som forespurt, får både du og virksomheten brev fra oss.