Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Her får du spørsmål og svar om løsningen rundt tilgjengelighetserklæringer på Nettsteders WordPress-nettsteder.
Vi anbefaler at du leser gjennom UU-tilsynets ofte stilte spørsmål først.
UU-tilsynet har en omfattende «Ofte stilte spørsmål»-nettside som svarer på det meste rundt disse tema.
Vi anbefaler at du leser gjennom den før du setter i gang med arbeidet rundt tilgjengelighetserklæringen.
Nei, det er noen unntak. Har du et nettsted som kun bruker nettsteder.regjeringen.no/ som domene så tester og fyller DSS Nettsteder ut og publiserer tilgjengelighetserklæringen for deg. Bruker du derimot et eget domene, for eksempel et .no-domene, så må du fylle ut erklæringen og publisere den selv. Noen eksempler på nettsteder med eget domene er:
- jobbifin.dep.no
- etikkradet.no
- berekraft.regjeringen.no
- actionforequality.org
Eksempler på nettsteder som ikke trenger å fylle ut og publisere erklæringen selv er:
- nettsteder.regjeringen.no/helsepersonellkommisjonen
- nettsteder.regjeringen.no/folkehogskoleutvalget
Hvorfor får noen unntak?
Kravet er at det kun publiseres én tilgjengelighetserklæring per hoveddomene eller app som virksomheten eier. Det vil si at alle som har et nettsted under nettsteder.regjeringen.no omfattes av én erklæring, som DSS Nettsteder har ansvaret for. Har man derimot for eksempel et .no-domene som primærdomene, så faller man utenfor hoveddomenet nettsteder.regjeringen.no, og må teste, fylle ut og publisere erklæringen selv.
Det er nettstedets eier som har ansvaret for utfylling, innsending og oppfølging av hele tilgjengelighetserklæringen på et nettsted levert av DSS Nettsteder. Departementet er eier, men det er vanligvis ansatte i departementet som har en redaktør-rolle på nettstedet i WordPress. Eier har også ansvaret for at nettsiden følger kravene til universell utforming generelt.
DSS Nettsteder leverer den tekniske løsningen for nettstedet, men vi er ikke eier eller innholdsredaktør. Vi har likevel svart på mange av spørsmålene du vil få i erklæringen på forhånd. Svarene finner du her i den nedlastbare sjekklisten.
DSS Nettsteder er ansvarlige for den tekniske integreringen av erklæringen på nettstedet. I tillegg har vi fylt ut sjekklisten på de punktene i tilgjengelighetserklæringen som angår den tekniske løsningen. Disse kan du kopiere inn i tilgjengelighetserklæringen når du fyller den ut på uutstatus.no. Eier og/eller ansvarlig redaktør er ansvarlig for alt som angår innhold som tekst, foto og video.
DSS Nettsteder har ikke kompetanse eller kapasitet til å bistå med testing av nettstedet opp mot kravene til universell utforming. Vi har likevel noen anbefalinger.
Vi vil teste selv
Dersom dere vil teste selv, anbefaler vi at dere følger UU-tilsynets veiledninger. Se avsnittet under «Testing» på UU-tilsynets ofte stilte spørsmål-nettside.
Vi ønsker å leie inn hjelp til testing
Vi kan anbefale Media Lunde Tollefsen – MediaLT som DSS har en rammeavtale med. De har blant annet bistått med testing av regjeringen.no.Ta kontakt med 40 000 om dette. Det er ansatte i ILA som kan fasilitere en slik avtale. Skriv i henvendelsen eller si i telefonsamtalen at dere ønsker å bruke MediaLT, eventuelt avtalen om konsulentformidling hos Emagine på dette området, og at henvendelsen deres skal til avdelingen ILA.
Du må bruke PIN-koden som er sendt til ditt departement.
PIN-kodene er sendt fra UU-tilsynet til departementenes postmottak. DSS har ikke oversikt over disse PIN-kodene.
Ta kontakt med ditt departements nettredaktør eller kommunikasjonsenhet. Om de ikke har PIN-koden, så må dere ta kontakt med UU-tilsynet og etterspør den der.
Du må først opprette erklæringen inne på uustatus.no. Du logger på med PIN-kode (som departementet har mottatt) og BankID. Du bruker ditt departements organisasjonsnummer når du oppretter erklæringen. Les mer om innloggingen under «Erklæringen steg for steg».
DSS Nettsteder har allerede fylt ut det som angår den tekniske løsningen. Du kan laste ned det delvis utfylte sjekkliste-skjema her. Punktene med tomme bokser fyller du ut selv. Du kan selvsagt hoppe over hele sjekklisten og gå rett til å fylle ut erklæringen, men vi anbefaler at du bruker sjekklisten som en forberedelse før du fyller inn erklæringen.
Du fyller ut de følgende punktene i sjekklisten:
- 1.1.1
- 1.2.1
- 1.2.2
- 1.4.1
- 1.4.3
- 1.4.5
- 2.4.2
- 2.4.4
- 2.4.6
Det er mulig å velge «Nei» på et krav, og skrive i kommentarfeltet at man for eksempel skal teste mer eller undersøke hvordan man kan oppfylle kravet. Det viktigste er at man viser at man har en plan eller en årsak dersom man ikke oppfyller krav.
For at erklæringen skal få en lenke på ditt nettsted må du først kopiere lenken du har fått til erklæringen, og lime den inn under «Footer» eller «Sideinnstillinger» i kontrollpanelet (avhengig av når nettstedet ble opprettet, se skjermbildene under). Den skal da dukke opp i footer på nettstedet, like ved lenken til «personvernerklæring». Footer er navnet på den horisontale boksen helt nederst på ditt nettsted.
På nettsteder opprettet før 2022:

Har du fortsatt spørsmål?
Vi anbefaler at du tar kontakt med kommunikasjonsenheten i ditt departement. Departementet er nettstedets eier, og oppfølging av arbeidet med tilgjengelighetserklæringen skal skje i departementet.
Nettsteders kontaktinformasjon
E-post: nettsteder@dss.dep.no
Tlf. 22 24 96 71