Privatperson 104

-Man bør sørge for at utleiere er kjent med husleieloven. Det kan for eksempel være obligatorisk for alle utleiere å gjennomføre en netttest om husleieloven.
Eller utleiere som bli lagt merke til på en negativ måte kan bli pålagt å gjennomføre kurs i husleierett

-Det ville også vært bra om leietakere ble advart om dårlige utleiere. Til dette kunne Husleietvistutvalget opprettet et register over utleiere som bli lagt merke til på en negativ måte i et tvist.

-Det er fornuftig å kun tillate tidsbestemte leieforhold av visse, forhåndsbestemte grunner. Faste kontrakter bør være standard for å gi leietakere mer sikkerhet.

-Mer enn tre måneders oppsigelse for leietakere bør ikke tillates. Det er enkelt for utleiere å finne en ny leietaker.

-Leietakere skal ikke være fanget i et gammelt leieforhold. Dersom leietaker A har flyttet inn i annen leilighet, bør det være motivasjon for utleier å finne en ny leietaker så raskt som mulig for å erstatte leieforholdet med leietaker A. En leietaker kan søke om ny leietaker, men dersom utleier ikke samtykker, må leietaker betale husleie frem til kontrakten går ut. Dette kan bety at leietaker må betale husleie for to leiligheter over flere måneder.
Et forslag vil være om leietaker kan bevise at han/hun har flyttet til en annen leilighet og ber utleier om ny leietaker, etter en måned må han/hun bare betale halvparten av husleien, slik at utleier er motivert til å finne en ny leietaker.

-Det bør være tillatt å gjøre små, mindre endringer inne i leiligheten. Et eksempel er montering av skruer i veggen for å babysikre en bokhylle.