Privatperson 99

Det er på høy tid med en ny husleielov som sikrer leietakere rettigheter, forutsigbarhet og trygghet. Det er på høy tid med en ny husleielov som kan tøyle private, statlige og kommunale eiendoms-baroners utbytting og umenneskeliggjøring av leietakere. Leietakeres rettigheter har forsvunnet mer og mer, til vi nå, står uten rettigheter, og fullstendig uten rettsikkerhet. Leiemarkedet er blitt et TEXAS for privat profitt, på bekostning av vedlikehold og trygghet i utleie-boligene. Til og med i kommunale leiligheter ser vi denne kommersialiseringen. Vi husker med gru den dehumaniserende setningen om trygdede og sosialhjelpsmottakere «De har sugerør i statskassa». Samtidig betaler Nav/husbanken skattekroner i husleie rett i lomma på private baroner.
Dette er på ingen måte demokratisk, og det strider med menneskerettighetserklæringen på mange punkt. Under følger artiklene, med eksempler fra egen hverdag som leietaker kommentert under, per artikkel: (* fra FN https://www.fn.no/om-fn/avtaler/menneskerettigheter/fns-verdenserklaering-om-menneskerettigheter)
Artikkel 1.
Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd.
-Profittjag og utbytting betyr at utleier/leietaker ikke har samme menneskeverd.
Artikkel 2.
Enhver har krav på alle de rettigheter som er nevnt i denne erklæring, uten forskjell av noen art, f. eks. på grunn av rase, farge, kjønn, språk, religion, politisk eller annen oppfatning, nasjonal eller sosial opprinnelse, eiendom, fødsel eller annet forhold. Det skal heller ikke gjøres noen forskjell på grunn av den politiske, rettslige eller internasjonale stilling som innehas av det land eller det område en person hører til, enten landet er uavhengig, står under tilsyn, er ikke-selvstyrende eller på annen måte har begrenset suverenitet.
-Jeg har mang en gang blitt diskriminert på boligmarkedet grunnet etnisitet, kjønn og legning.
Artikkel 3.
Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet.
-Når huseier sender melding annenhver dag i ukesvis, om at sykler, utemøbler skal kastes, loft og kjeller tømmes, men arbeidene aldri skjer, blir man sittende fast som et gissel og passe på tingene sine.
Artikkel 5.
Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.
-Kroniske støydispensasjoner for anleggsarbeid rundt hjemmet, samt manglende isolasjon, fører til at vi betaler full markedsleie for å aldri leve under 40 db (regjeringens maksgrense for støy). Voldsom støy og rystelser fra Banenor sine arbeider rundt hjemmet, har gitt meg hjerneskade. Jeg var i en ulykke, og hadde hjernerystelse. Den uken jeg skulle hvile, var arbeidene så støyende, også nattestid, at jeg har fått langtidskomplikasjoner med blandt annet lyd-sensitivitet. Jeg har ingen mulighet til å få noe erstatning eller oppreisning for dette.
Artikkel 6.
Ethvert menneske har krav på overalt å bli anerkjent som retts- subjekt.
-Ingen leietaker er et retts-subjekt stilt ovenfor utleierne.
Artikkel 7.
Alle er like for loven og har uten diskriminering rett til samme beskyttelse av loven. Alle har krav på samme beskyttelse mot diskriminering i strid med denne erklæring og mot enhver oppfordring til slik diskriminering.
-I leiemarked-Texas er ingen like for loven.

Artikkel 8.
Enhver har rett til effektiv hjelp av de kompetente nasjonale domstoler mot handlinger som krenker de grunnleggende rettigheter han er gitt i forfatning eller lov.
-leietakere har ingen rettigheter. Vi mangler en husleielov.
Artikkel 11.
1. Enhver som er anklaget for en straffbar handling har rett til å bli ansett som uskyldig til det er bevist ved offentlig domstolbehandling, hvor han har hatt alle de garantier som er nødvendig for hans forsvar, at han er skyldig etter loven.
2. Ingen må dømmes for en handling eller uttalelse som i henhold til nasjonal lov eller folkeretten ikke var straffbar på den tid da den ble begått. Heller ikke skal det kunne idømmes strengere straff enn den som det var hjemmel for på den tid da den straffbare handling ble begått.
-Beskyldninger! I sommer anklaget huseier oss for drapsforsøk. De mente vi hadde kastet ting over i naboens bakgård. Noe som ville vært umulig, og som selvsagt var usant. Med den beskyldingen i bakhånd, kastet de alle terrassemøblene våre, alle plantene og spirene til barna, og sperret av hele takterrassen.
Artikkel 12.
Ingen må utsettes for vilkårlig innblanding i privatliv, familie, hjem og korrespondanse, eller for angrep på ære og anseelse. Enhver har rett til lovens beskyttelse mot slik innblanding eller slike angrep.
-Kontrakt på kontrakt på kontrakt og splittende bomiljøer i bofelleskap. Forfølgelse av enkeltpersoner, samt huseiere som når som helst låser seg inn i din private bolig. Samt vilkårlig kasting av eiendeler.
Artikkel 17.
1. Enhver har rett til å eie eiendom, alene eller sammen med andre.
2. Ingen må vilkårlig fratas sin eiendom.
-Hvorfor følges kommunal forkjøpsrett-ordningen så dårlig opp? Og hvorfor gjelder den ikke også flere private aktører?
Artikkel 19.
Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å hevde meninger uten innblanding og til å søke, motta og meddele opplysninger og ideer gjennom ethvert meddelelsesmiddel og uten hensyn til landegrenser.
-Straff, trusler og sanksjoner dersom man forsøker på normal dialog med huseier
Artikkel 20.
1. Enhver har rett til fritt å delta i fredelige møter og organisasjoner.
2. Ingen må tvinges til å tilhøre en organisasjon.
-For å være leietaker må man i praksis være organisert (selv da uten rettigheter), man må være jurist, politiker, vaktmester, rørlegger, brannsikkerhetsekspert, nøkkelsliper, blikkenslager, siviløkonom og riksantikvar for å få til å leie bolig.
Artikkel 21.
1. Enhver har rett til å ta del i sitt lands styre, direkte eller gjennom fritt valgte representanter.
2. Enhver har rett til lik adgang til offentlig tjeneste i sitt land.
3. Folkets vilje skal være grunnlaget for offentlig myndighet. Denne vilje skal komme til uttrykk gjennom periodiske og reelle valg med allmenn og lik stemmerett og med hemmelig avstemning eller likeverdig fri stemmemåte.
-De som eier eiendom utover egen bolig, har fått for mye makt. Dette er ikke demokratisk, og folkets vilje er ikke grunnlaget for eiernes offentlige myndighet. Dette utnyttes til fordel for privat profitt, og hindrer lik adgang til offentlig tjeneste og myndighet.
Artikkel 22.
Enhver har som medlem av samfunnet rett til sosial trygghet og har krav på at de økonomiske, sosiale og kulturelle goder som er uunnværlige for hans verdighet og den frie utvikling av hans personlighet, blir skaffet til veie gjennom nasjonale tiltak og internasjonalt samarbeid i samsvar med hver enkelt stats organisasjon og ressurser.
-Usikre boforhold ødelegger sosiale boligstrukturer, er fremmedgjørende og uverdige. Det går ut over personlig utvikling, helse og arbeidsevne. Nå må det nasjonale tiltak til i ny husleielov
Artikkel 24.
Enhver har rett til hvile og fritid, herunder rimelig begrensning av arbeidstiden og regelmessige ferier med lønn.
-Kronisk støy og uforutsigbarhet, krangler, emailer, etc er tidkrevende og stressende.
Artikkel 25.
1. Enhver har rett til en levestandard som er tilstrekkelig for hans og hans families helse og velvære, og som omfatter mat, klær, bolig og helseomsorg og nødvendige sosiale ytelser, og rett til trygghet i tilfelle av arbeidsløshet, sykdom, arbeidsuførhet, enkestand, alderdom eller annen mangel på eksistensmuligheter som skyldes forhold han ikke er herre over.
2. Mødre og barn har rett til spesiell omsorg og hjelp. Alle barn skal ha samme sosiale beskyttelse enten de er født i eller utenfor ekteskap.
-Muggsopp. Vinduer som faller ut fra fjerde etasje og nesten drepte en syklist. Trekk og manglende isolasjon. Låste dører i et fredet hus hvor brannanlegget ikke er koplet opp til sentralen, vi har ikke engang nøkkel til branntavla. Samtidig står det at vi selv må slukke hvis det brenner. Hvordan slukke i fellesarealer vi ikke har nøkkel til? (kjeller, baktrapp, deler av loft, terrasse). Ytterdør hvis lås kiler seg stadig så barna får panikk-angst når de ikke klarer komme seg ut.
Artikkel 27.
1. Enhver har rett til fritt å delta i samfunnets kulturelle liv, til å nyte kunst og til å få del i den vitenskaplige fremgang og dens goder.
2. Enhver har rett til beskyttelse av de åndelige og materielle interesser som er et resultat av ethvert vitenskapelig, litterært eller kunstnerisk verk som han har skapt.
-Den voldsomme fortettingen i indre by går på bekostning av alt kulturliv.
Artikkel 28.
Enhver har krav på en sosial og internasjonal orden som fullt ut kan virkeliggjøre de rettigheter og friheter som er nevnt i denne erklæring.
Artikkel 30.
Intet i denne erklæring skal tolkes slik at det gir noen stat, gruppe eller person rett til å ta del i noen virksomhet eller foreta noen handling som tar sikte på å ødelegge noen av de rettigheter og friheter som er nevnt i Erklæringen.