Privatperson 97

Innspill til ny husleielov:

Forby bindningstid på leiekontrakter. Bindningstid gir mye makt til utleier og gjør det veldig vanskelig for leietaker å bytte bosted, hvis livssituasjonen skulle tvinge en til det eller tilstanden på boligen er for dårlig. Eksempel på situasjoner: hvis man får barn og må flytte til en større leilighet men har signert en kontrakt med bindningstid før man visste man skulle få barn, et familiemedlem i et annet land blir syk og du må flytte raskt for å bistå familien din, eller hvis det er mangler i boligen som gjør det vanskelig å ha en god hverdag hjemme og utleier nekter for manglene.

Forby kjellerleiligheter eller i det minste gjøre det til skattepliktig inntekt. Det er umenneskelig at mennesker tvinges å bo i andres kjellere fordi de er desperate og det er boligmangel. Det må sikres for at det finnes gode hjem til alle, både de som bor på leie og de som eier. Det føles veldig nedverdigende å måtte bo under garasjen til noen sitt hus og ha utsikt til en grå betongvegg fra det ene vinduet man har. Det burde være krav om hvor mange vinduer der man kan se solen/himmelen fra som må finnes i en leilighet for eksempel.

Tilsyn av utleieleiligheter. Det er en skjev maktfordeling mellom utleiere og leietakere som gjør det vanskelig og sårbart for leietakere å si ifra om mangler i boligen. Mange av de som bor på leie er unge studenter, personer med innvandrerbakgrunn, og folk med sosioøkonomiske belastninger, faktorer som bidrar til å gjøre det vanskeligere og ha styr på byråkrati, rettigheter og plikter når det gjelder leilighet. På den andre siden er mange utleiere folk med god sosioøkonomisk bakgrunn och de har bedre forutsetninger for å forstå loven og til å ansette juridisk hjelp ved behov. Mange av oss som bor på leie er slitne pga økonomiske eller sosiale utfordringer, sykdom, eller på grunn av en utrivelig bosituasjon. Utleieres fordeler ivaretas mye bedre enn leietakeres i den nåværende husleieloven. Jeg er ikke noen jurist eller kan formulere meg profesjonelt runt dette, men en leietaker som skriver fra egne erfaringer på leiemarkedet. Jeg håper dere vil høre på oss leietakere, det er mange som er desperate men som ikke har energi til å skrive innspill eller som engang vet at dette er en mulighet de har.

Tidsubestemte leiekontrakter burde vært standarden.

Det er vanskelig å bytte bosted som leietaker, fordi du kanskje har 3 mån oppsigelsestid hvis du sier opp kontrakten din. Men de fleste leiligheter som ligger ute på Finn er ledig omgående, det vil si att du kanskje må betale dobbel leie for å sikre deg at du ikke står uten bosted eller at du må ta risken at du finner deg en leilighet akkurat når kontrakten din slutter. Dette er veldig uforutsigbart. Det er ikke heller alle utleiere som går med på fremleie for eksempel. Det er veldig krevende for leietakere å måtte betale dobbel leie, fordi dette er mennesker som i utgangspunktet ikke har veldig god råd vanligvis.

Maks en måneds leie i depositum. Nå er det lov med depositum opptil 6 måneders leie, noe som er veldig høyt. Vi som bor på leie har stort sett ikke disse store depositumsummene lett tilgjengelig. Det burde være sånn at utleier har en forsikring på sin utleieleilighet som dekker for skader hvis det skulle skje. Det er tross alt mange som har dette som business og “jobb”, det å leie ut leiligheter, så da bør de kunne ta den økonomiske risken som det innebærer. Det aller fleste leietakere er helt vanlige mennesker som bare vil leve et vanlig, godt liv, og ikke er interessert i å ødelegge en leilighet.

Gjøre det påkrevd å ha kjøkkenvifte, kjøleskap og ovn. Det er alt for mange hybelleiligheter og lignende som ikke har ordentlig kjøkken. Det leies ut leiligheter med kjøleskap “så lenge de virker” og så er de ødelagt fra starten av, noe leietaker merker først når de skrevet på kontrakten og flytter inn. Da må leietaker stå for kostnaden av nytt kjøleskap. Det burde ikke være sånn, fordi man ikke eier leiligheten. Kjøkkenvifte burde også være påkrevd og det burde være en ordentlig tilsynsordning på plass som sikrer at dette faktisk praktiseres i virkeligheten.

Det er veldig dyrt å bo på leie og det er veldig vanskelig å spare til egen leilighet når man bor på leie. De som er på leiemarkedet tar det de får, og betaler store summer til blant annet bolighaier, uten mulighet til å spare for å eie leilighet. Det borde være flere gode kommunale boliger og makspris på private boliger.

Det burde være veldig tydlig standardkontrakt som er påkrevd i loven at alle må bruke. Nå er det veldig mange ting som er opp til tolkning og opp til å avtale partene i mellom. Men som vi vet er maktfordelingen skjev, og dermed har ikke leietakere en god posisjon når det kommer til å avtale om kontrakten.

Leietakere burde få male og sette opp hyller og tavler i sitt hjem. Dette burde være skrevet i loven. Som det er nå er det opptil partene i mellom å avtale om, og da kan utleieren bare nekte folk å male en vegg hvis de vil. For eksempel kunde loven vært sånn at det er lov å gjøre små endringer som å male en vegg eller sette opp en tavle, hvis man leverer leiligheten tilbake i samme standard den var når man tok over, hvis utleieren ønsker dette.

Det burde gjøres vanskelig med korttidsleie. Det burde bare være lov i unntakstilfeller der man skal bo utenlands i en periode for eksempel.

Det bør være trygt, tydlig og enkelt å si ifra om mangler i boligen. Nå er det veldig opp til hvordan person din utleier er, om det er en grei person eller ikke. Det er ikke forutsigbart eller trygt å bo på leie sånn som det er nå.

Sist som avsluttende ord vil jeg bare si, at jeg håper dere har empati och klarer å tenke fra ulike perspektiver. Det er rett og slett feil at noen kan tjene seg rike på andre menneskers deseperasjon. Jeg har grått mange ganger på grunn av kamper jeg har måttet ta med utleiere som nekter for helt åpenbare mangler i boligen. Jeg har aldri vunnet disse kampene. Det er en håpløs situasjon for leietakere og jeg håper fra hjertet mitt at dere vurdere denne loven nøye, også fra leietakeres perspektiv. Tusen takk.