Privatperson 90

Idag er leiemarkedet i Norge vanskelig for flere, spesielt for de leietakere med svak økonomi.

Det er vanskelig for fattige leietakere å bytte mellom utleieboliger, da om du finner ein nye utleiebolig, så vil gjerne denne utleieren at du betaler månedsleie med en gang, å den gamle/nåværende huseieren gjerne vil at du skal betale ut di oppsigelseperioden, som er sedvane for å være på 1-3 måneder. Leietaker ender med å betale to leieforhold samtidig.

Ein leietaker ender her i en situasjon, uten særlig mobilitet. Noe som er veldig synd for leietakerne, men flott for utleiere som tjener på den store etterspørselen av leieboliger under dagens «dyrtid».

Videre, uavhengig av økonomi, så er det mange unge på boligmarkedet, og de har gjerne ikke fått satt seg inn i lovverket, på lik linje som eldre personer har gjennom et langt liv. Derfor bør unge tas i større grad hensyn til det den nye husleieloven, spesielt ved utkastelse av leietakeren.

Derfor foreslår jeg følgende lovendring til Husleieloven:
– Leietakere skal kunne sende oppsigelse til utleier med øyeblikkelig virkning, uten a trenger å angi en grunn for det. Det vil si at leietaker kan flytte ut samme dagen, uten å måtte betale husleie i 1-3 måneder. I tillegg skal dette ikke kunne fravikes, selvom det blir avtalt noe annet i leiekontrakten.
– Oppsigelse fra utleier: Ved ugyldig oppsigelse fra utleier til leietaker, så skal oppsigelsen også være ugyldig selvom leietaker flytter ut. Leietakeren kan da anmelde huseieren til politet for lovbrudd, og huseieren kan da risikerer bøter. Og dersom leietaker flytter ut, og seinere finner ut at oppgiselen var ugyldig, så skal denne leietakeren kunne gå til søksmål mot huseieren.
– Oppgsigelse fra huseier til leietaker må kunne dokumenteres, dersom oppsigelse blir levert til leietaker ved brev, så må det være rekommandert brevsending. Alternativt kan oppsigelsen sendes som elektronisk post (e-post).
– Heving av leieavtalen: Hvis en leieavtale heves på grunn av vesentlig mislighold, skal fremdeles oppsigelsesfristen etter loven gjelde. En huseier kan da ikke kaste ut leietaker med umiddelbar virkning – Unntaket er om leietaker selv velger å heve leieavtalen.