Privatperson 85

1. Kontraktslengde for leie av bolig bør forlenges til 5 år.
Dette er både bra for forutsigbarheten til leieboer, men også deres tilhørlighet og samhold til nærområdet.
Leieboer bør også ha et visst krav på forlengelse etter minimumslengden er nådd, så de i praksis ikke kan kastes ut umiddelbart etter minimumsperioden er nådd.

2. Oppsigelsesvern.
I praksis betyr dagens manglende reglement for oppsigelse at utleier kaster ut leieboer med luftige påstander uten begrunnelse. Det bør absolutt stilles mye sterkere krav for utkastelse, og det bør optimalt være en offentlig instans inn i bildet for å sørge for at oppsigelsen er rettmessig begrunnet.

3. Gjør det lettere for privatpersoner som leier ut sin egen bolig, eller evt én ekstra bolig. Men utleiebyråer som har vokst fram i landet de siste årene burde utestenges fra markedet fullstendig. Det er mennesker som tjener penger på å eie, og bidrar ingenting til felleskapet. Det stilles også svært få krav til hvordan de oppfører seg i forhold til kvaliteten på boligene de leier ut. Selv var jeg student for noen år tilbake, og SAMTLIGE av mine rundt 15 venner hadde en skrekkhistorie om sin første studenthybel i Trondheim. Mugg, manglende vinduer, ulovlig oppførte rom uten vinduer, skadedyr (rotter, sølvkre) ingen lydisolasjon etc… Uforskammet for landet vårt.