Privatperson 80

Mange utleiere krever at leietaker har referanser fra tidligere leieforhold for å forsikre seg om at det er en «bra» leietaker. Dette er antakelig for å beskytte eiendommen sin, og for å sørge for at det er rolige folk som flytter inn. Jeg har sett flere finn-annonser hvor utleiere som er vanlige privatpersoner har krevd å se dokumentasjon på inntekt. Dette mener jeg er fullstendig grenseoverskridende.

Leietakere har ikke samme mulighet til å undersøke bakgrunnen til utleier, og til å få et inntrykk av hvordan utleier er. Det finnes mange eksempler på i innspill til Husleieutvalget som viser at utleiere ikke alltid er til å stole på. Sagt med andre ord: kunden har ikke mulighet til å se kundeanmeldelser av produktet de vurderer å kjøpe, slik som på andre markeder.

Maktforholdet mellom leietaker og utleier er svært asymmetrisk. Asymmetrien kommer til uttrykk både i formelle og uformelle regler. Jeg ønsker meg et ordnet system eller register som sikrer at også leietakere vet mer hva de går til når det inngås et nytt leieforhold. Kanskje det kunne opprettes et register over leieforhold, eller komme et lovverk som regulerer hva utleier kan kreve av dokumentasjon fra potensielle leietakere?

Jeg mener at dagens boligpolitikk og lovverk beskytter folks eiendom fremfor folk sin rett til å ha et anstendig sted å bo.