Privatperson 9

I dagens Lov står det i §§ 9-1 og 9-2, om tidsbestemte og tidsubestemte avtaler. Her bør det lages et punkt der det i en avtale der det er satt et visst antall år, dvs fra dato – til dato, at avtalen ikke kan sies opp tidligst etter et visst antall år. Spesielt der det i § 10-5 kommer frem at leietaker kan kreve vederlag for omfattende utbedring som er utført av leietaker, og utleier sier opp avtalen uten å gjøre opp for seg.
Et eksempel:
Et ektepar fikk i oppdrag og gjøre omfattende utbedringer på et hus, med en avtale leieavtale på 10 år, med opsjon på 5 år. Etter 1 år stod huset ferdig og leietaker flyttet inn med leiekontrakt på 10 år, med 6 mnd oppsigelse fra begge parter. Oppsigelse i dette tilfelle vil være feil innen et visst tidspunkt pga den omfattende utbedringen. Etter 6 måneder fikk leietaker oppsigelse og skulle vært fraflyttet innen 1.januar.
Dette er en uholdbar situasjon og vanskelig for leietaker å forholde seg til, da utleier har misbrukt tilliten til leietaker og laget en kontrakt som kun tilfaller ham selv.
Her bør det være et oppsigelsesvern for leietaker som sikrer mot slikt misbruk!
Leietaker fikk ikke vederlag for utbedringen som var utført, med en tidsramme på 10 måneder, med 1600 timer.