For LO i Oslo er det viktig at alle skal kunne bo trygt og godt uavhengig av om man eier eller leier bolig. Mange av de nærmere 80.000 yrkesaktive medlemmene LO i Oslos fagforeninger organiserer og som ikke allerede eier egen bolig, har ikke råd til å kjøpe bolig i Oslo hvor de jobber. Derfor er mange av våre medlemmer nødt til å leie, alternativt å bo uhensiktsmessig langt unna arbeidsstedet.
LO i Oslo er opptatt av at alle som arbeider i Oslo også skal kunne bo i byen, og ha en trygg og god bolig med forutsigbarhet. Å leie bolig må være en like naturlig og trygg måte å bo på som å kjøpe og eie en bolig. Nesten alltid er leietaker den svake part. Derfor mener LO i Oslo at leietakere trenger en særskilt beskyttelse og at husleieloven må bli en vernelov for de som leier bolig, på lik linje med arbeidsmiljøloven som verner om arbeidstakere. Uten en stabil og godt fungerende bosituasjon blir det vanskeligere å fungere i arbeidslivet og ellers leve et godt liv.
LO i Oslo mener at:
– Minstetiden for tidsbestemte husleiekontrakter må økes. Å måtte flytte hvert tredje år eller oftere gir ikke god nok bostabilitet. Minstetiden for leie må være minst sju år.
– Det må bli forbudt med tidsbestemt utleie for profesjonelle utleieaktører. Vi mener at styrkeforholdet mellom leietaker og en profesjonell utleier er enda mer skjevt enn med en privat utleier. Etter LO i Oslos syn har ikke profesjonelle utleieaktører behov for den beskyttelsen en tidsbestemt leieavtale gir og som kan være nødvendig for privatpersoner som leier ut.
– Leietakers mulighet til å si opp leieforholdet må styrkes. Livssituasjonen til leietakere kan endres og det kan bli behov for å flytte. Med dagens lov risikerer leietaker å bli erstatningspliktig for mange måneders husleie. Et trangt leiemarked gjør at leietakere kan måtte inngå ugunstige leieavtaler, for eksempel med lang bindingstid. En gjensidig oppsigelsesfrist bør være tilstrekkelig.
– De som bor i kommunale boliger har ofte en utfordrende livssituasjon og mange av disse kan ha enda større behov for botrygghet. Korte leiekontrakter skaper stor utrygghet. Behovet for botrygghet må trumfe kommunenes behov for gjennomstrømning. Kommunene må heller settes i stand til å skaffe flere boliger, og dermed dekke behovet for boliger på den måten, enn å skyve beboere ut så snart som mulig.
Med vennlig hilsen
for LO i Oslo
Alexander Kvedalen
Telefon 46 82 23 61 / 22 96 01 00