Privatperson 84

Jeg ønsker meg et leiemarked der det stilles noen krav til utleierne, som for eksempel noe som sørger for at man ikke blir diskriminert på bakgrunn av navn eller kjønn i søken etter ny leilighet, noe som helt tydelig foregår nå. Folk skriver i annonsene sine at de søker kun etter jenter eller folk som snakker norsk. Dette gjør at man opplever større utfordringer med å finne seg et sted å bo dersom man er gutt eller har utenlandsk etternavn. Som oftest får man bare ikke svar. Dette er utrolig emosjonelt belastende, og spiller på ens egen verdi og selvbilde. Jeg mener at dette er en form for diskriminering som ikke har plass i det norske samfunnet.
Lav standard og ingen reguleringer på størrelse per rom gjør også at man kan bli boende på et rom der det kun er plass til senga og gipsvegger på begge sider av denne. Har selv bodd på et sted der en treroms hadde blitt gjort om til seksroms. Rommene var bittesmå og svært lite lydtette, stua hadde ikke noe vindu osv. Dette mener jeg det burde finnes noen lover og regler mot.
Et annet sted jeg bodde var det mugg, løse tapeter, sprekker og hull i veggene. Dette var via et utleiefirma. De kom ikke på befaring eller fikset noe en eneste gang, selv om vi sa ifra flere ganger om feil ved leiligheten. Mange ganger fikk vi ikke noe svar engang. Jeg så at i den nye annonsen der de skulle finne noen til å flytte inn etter oss, så hadde de ikke fikset noen ting men allikevel satt opp leia med ytterligere 5000 kroner, til og med etter at de hadde økt leia ila
året vi bodde der. Dette mener jeg burde ha vært ulovlig.
Pris er også en ting jeg mener burde reguleres av staten. Det er helt utrolig hvor forskjellig standard folk bor i, og hvor mye prisene de betaler kan variere. Noen kan betale 10000 i mnd. for en fireroms leilighet, mens andre betaler 8000 for et rom i kollektiv med 8 andre med gipsvegger og sopp. Her burde det også være en slags standardpris eller noe slikt som bestemmes av staten.
Bolig- og særlig utleiemarkedet er to steder der det er helt fritt vilt nå og utleiere kan gjøre hva de vil uten å få noen konsekvenser. For oss leietakere får det mange konsekvenser når utleiere får bestemme alt.