Privatperson 63

Hei!

Så fint at dere ser på endringer til husleieloven. Jeg studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, og ønsker gjerne å komme med noen innspill til endret husleielov. Husleielovens hovedregel om tre måneders oppsigelsestid bør endres. Problemet med deklaratoriske hovedregler i husleieloven er at de fort blir illusoriske på grunn av skjevheten i styrkeforholdet. Som leietaker kan det derfor oppleves som vanskelig å stille krav om kortere oppsigelsestid i et presset leiemarked.

Dersom utleier sier opp leietaker, bør det gjelde en tre måneders oppsigelsesfrist, slik at leietaker kan finne seg ny boplass. Men dersom leietaker sier opp bør oppsigelsesfristen være kortere.

Hvorfor ha ulike frister for oppsigelse for utleier og leietaker? Leietaker kan få behov for å flytte på kort varsel, og kan da risikere dobbel leie flere måneder frem i tid. Utleier kan derimot bruke oppsigelsestiden som en hvilepute der hen får leieinntekter uansett, og kan forholde seg passiv med hensyn til å finne ny leietaker frem til oppsigelsesfristens utløp nærmer seg. De fleste Finn-annonser er med overtakelse omtrent 1-2 måneder frem i tid. Det tilsier at få utleieenheter lyses ut med en gang, og at utleier ikke har behov for så lenge som 3 måneder til å finne ny leietaker.

En annen løsning kan være å hente inspirasjon fra arbeidsmiljøloven, med kortere oppsigelsestid i en «prøveperiode».

Hvis jeg på noen måte kan bidra til arbeidet er jeg svært interessert.