Privatperson 43

Hei! Jeg mener det er alt for enkelt å leie ut til studenter og misbruke dem som leietakere. Studenter er gjerne helt ferske på leiemarkede og ofte desperate etter å finne et sted å bo før studiestart. De vet ikke hva de skal se etter av feil og mangler når de skal velge hybel/kollektiv/leilighet, og ender ofte opp med noe som absolutt ikke holder stand. Tilfellene av mugg for eksempel er store. Studentene får ofte skylda for feil og mangler, og ender opp med å bli syke pga. forholdene, taper penger av depositum, eller må bruke unødvendig med penger på ting utleier egentlig skal sørge for. Det finnes nok av utleiehaier der ute, som sikter seg inn på nettopp denne målgruppen. Hele studielånet for et kott med mugg, uten strøm inkludert, dårlig standard og lite hjelp å få.

Derfor er mitt innspill at utleieenheter skulle blitt sett over og fysisk godkjent før utleie, og oppfølging hvert 3. eller 5. år. Bakgrunnssjekk på utleier også. Hvorfor kreve referanser av leietaker, men ikke av utleier? Det skal gå begge veier.

Hadde man laget en spørreundersøkelse og sendt ut til aldersgruppen 19-28 år om hvilke leieforhold de har vært borti under studietiden sin – hvor man er mest sårbar, tror jeg mange hadde blitt sjokkert. Er det virkelig slik sønnen, dattra, barnebarnet bor hjemmefra? Er det virkelig forsvarlig og riktig? Noe å tenke på og ta med.