Privatperson 42

Hei, takk for at dere ser på leietakerne sine rettigheter, og jeg er en av de som virkelig har fått føle på kroppen hvor kjipt det er at leietakerne har utrolig svake rettigheter ift. utleier.

Jeg leide en leilighet i Trondheim mitt første semester av studietiden, via en profesjonell utleier som leide ut via [en utleieformidler*] med jurister tilgjengelig. Leiligheten hadde kun én brannvarsler, noe en brannmann sa var det verste han hadde sett i hele sin karriere. Leiligheten var full av mugg med 70% luftfuktighet, noe jeg fikk konstatert via MycoTeam (en test som kostet 7000kr noe pappa måtte betale og ikke utleier pga. utleier mener at han fikset problemet, men i realiteten malte han bare over muggen. Utleier hevdet at alt det svarte på veggen ikke var mugg og krevde bevis, noe som kostet 7000kr og en vanlig student kan ikke betale dette). Utleier nektet å løsrive meg fra kontrakten og flytte inn et nytt sted da han hevdet at han hadde fikset problemet, men jeg var fortsatt konstant syk.

Min bror [navn*] driver sitt eget arkitektfirma (Takk Gud for det), fordi min bror var 90% sikker på at leiligheten ikke var godkjent etter plan-og bygningsloven. Da jeg spurte om bevis på at leiligheten var godkjent etter plan og bygningsloven ble jeg løslatt med umiddelbar virkning fra kontrakten. [En utleieformidler*] på sin side fortsatte å leie leiligheten ut, til tross for at den mest sannsynlig ikke tilfredsstiller dagens krav til dagslys eller rømningsveier. De som bodde over meg, og som leide av samme firma, hadde kun en rømningsvei. Jeg ønsker at det skal være strengere krav til at leiligheten faktisk er godkjent etter plan og bygningsloven dersom den skal leies ut, og jeg ønsker at utleier faktisk selv skal måtte betale for muggsopptest og ikke utnytte fattige studenter. Her må det strengere lover på banen til leietakerne, fordi det der gjorde det første semesteret av studietiden min ufattelig dårlig, var konstant syk og stresset for at jeg måtte bo der et halvt år til pga. kontrakten.

* Navn tatt ut av sekretariatet