Privatperson 31

Jeg ønsker å komme med innspill fra en leietakers synspunkt. Jeg er en ung student og har vært på boligmarkedet de siste 5 årene mer eller mindre. Min henvendelse vil i all hovedsak ta for seg tilfeller der leietaker leier en del av utleiers hus, som for eksempel kjellerleiligheter. Det er mye å ta tak i ved leiemarkedet i Norge, som jeg går ut i fra at utvalget allerede er klare over og har fått andre henvendelser om. Jeg tenker spesielt på dårlige boforhold der leiligheter har mugg, ødelagt inventar eller på andre måter ikke holder mål. Problemet, slik jeg ser det, er leietakers begrensede muligheter til å klage eller få endret sin situasjon i tilfeller der utleier ikke overholder sin del av leiekontrakten. Muligheter finnes det, men terskelen for å bruke dem er for høye.

Jeg mener at det ikke finnes gode nok insentiver for de utleierne som er ute etter å utnytte leietakere, til å følge husleieloven. Dette er sikkert ikke en ukjent problemstilling for dere, men det skjeve maktforholdet mellom leietaker og utleier, spesielt i situasjoner der leietaker leier en del av huset til utleier (for eksempel kjellerleiligheter), er det per nå alt for enkelt å utnytte leietakerne sine, uten at det får reelle konsekvenser. Jeg har selv vært i en svært krevende bosituasjon der jeg leide en kjellerleilighet av utleier, der jeg var i kontakt med (gratis) juridiske tjenester gang på gang. Selv om jeg fikk vite at utleier brøt kontrakten flere ganger, fikk det aldri noen konsekvenser og jeg ble nødt til å flytte. Det er ingen grunn til å tro at utleier har endret sin praksis i dag og sluttet å utnytte leietakerne som flyttet inn etter meg. Videre skal jeg forklare hvorfor.

Leietakernes eneste klageinstans er Husleietvistutvalget (HTU), og jeg vet at det koster mindre for leietakerne enn utleierne å be om å få saken sin tatt opp i HTU. Likevel er maktforholdet så skjevt, at en utleier ofte kan tåle å tape i sakene, mens leietakere er avhengige av å vite at de vil vinne saken for å tørre å ta risikoen med å gå til HTU. I tillegg risikerer man en langvarig konflikt, og i det hele tatt en ganske komplisert prosess. Dette fører til at terskelen for å benytte seg av leietakernes eneste klageinstans, HTU, blir så høy at man heller velger å droppe det ettersom risikoen for å tape saken er tilstede, og at dette vil gi større konsekvenser enn å finne seg i det dårlige boforholdet, eller flytte. Resultatet da er at man redder seg selv og finner et nytt sted å bo, men de som flytter inn etterpå vet ingenting om situasjonen og må gjennomgå akkurat de samme problemene som forrige leietaker. Jeg er ingen jurist, og kan ikke komme med noen løsning på problemet. Mitt viktigste poeng her er imidlertid at jeg mener at det burde komme noen muligheter for leietakerne for å klage inn utleierne, hvor det faktisk får konsekvenser, som ikke koster penger og der man risikerer en langvarig rettsprosess som i HTU. For eksempel et kommunalt klageorgan der utleiere som gang på gang bryter kontrakter og utnytter leietakerne, får forbud mot å leie ut i en periode (eller en annen form for straff). Poenget mitt med dette, er at det ville gjøre at utleierne får et sterkere insentiv til å holde kontraktene og behandle leietakerne med respekt. Dette vil kunne bidra til å jevne ut det ekstremt skjeve maktforholdet som er på boligmarkedet nå.

Det finnes så vidt jeg vet, en eneste nettside der leietakere kan legge igjen anmeldelser/erfaringer av sine utleiere (revju.no). I mitt tilfelle ønsket jeg å advare alle jeg kunne mot å flytte inn der jeg bodde før, men det turte jeg ikke ettersom utleier var truende og aggressiv. Dersom det var en mulighet å dele erfaringer åpent, ville utleierne ha større insentiver til å leie ut på en ordentlig og redelig måte, på samme måte som hoteller er avhengige av fornøyde gjester for å få nye. I utleiemarkedet er det svært få muligheter til å få vite noe om forholdene i leiligheten man flytter inn i. Dersom man oppdager problemer tidlig i boforholdet og har en tidsbestemt kontrakt på ett år, kan man ikke flytte derfra med mindre det er noe som er i direkte strid med loven. Det er problematisk.

Avslutningsvis har jeg et annet innspill. Dette går på fordeling av strømutgifter, særlig nå som situasjonen har endret seg med at vi har fått betydelig høyere strømpriser i landet. Det ser ut til at lovverket henger litt etter, eller ikke er oppdatert til å ha klare føringer for hvordan man skal håndtere strømregninger. Jeg er klar over at husleieloven slår fast at dersom leietaker skal betale for utgifter til strøm, kan vedkommende kreve at utleier fremviser en oversikt over hvordan fordelingene på strøm fordeler seg på de ulike delene av boligen. Jeg kan eksemplifisere med min egen situasjon fra et tidligere leieforhold. Jeg leide en kjellerleilighet, der utleier hadde strømmåler i sin del av huset. Strømregningene gikk til han, og de var svært høye på grunn av den høye strømprisen. Jeg fikk kun en tekstmelding om at «regninga denne måneden ble 1200kr», men han nektet å vise meg strømregningene slik at jeg kunne kontrollere at jeg kun betalte for mitt forbruk. Jeg fant ut, med de få tallene jeg hadde tilgjengelig (forbruk i kwh og snittpris for regionen), at utleier ga meg høyere regninger enn jeg skulle ha, slik at jeg skulle betale en del av hans regning. Da han ble konfrontert med dette mente han at det var urettferdig at jeg skulle betale så lave strømregninger, selv om jeg hadde skrudd av all varmen i den lille leiligheten mens han fyrte opp huset på flere hundre kvm. Strømregningene fikk jeg imidlertid ikke lov til å se, ettersom han mente det var «hans hus og hans regninger». Husleieloven slår fast at utleier må kunne fremlegge en oversikt over fordelingen av forbruket, men den slår ikke fast at dette må være de faktiske regningene, etter det jeg fikk høre da jeg tok kontakt med juridiske gratistjenester (eks. jussbuss). Dermed kan utleier lage et excel-dokument der ingen av tallene stemmer, og dermed lure leietaker til å betale mer. Dette er selvsagt ikke i henhold til loven, men det er ikke mulig for leietaker å finne ut av tallene er manipulert. Derfor etterlyser jeg en tydeliggjøring i husleieloven om at leietakere har krav på å se de faktiske strømregningene, slik at man kan være sikker på at man ikke blir krevd for mye i betaling.

Lykke til videre med arbeidet, så håper jeg at noe av dette kan belyse arbeidet deres og være til nytte.