Privatperson 5

Hei.
Som utleier av sokkelleilighet i egen enebolig gjennom mange år håper jeg på både forbedring og en forenkling i husleiereglene. Først og fremst må huseier ikke miste råderett over egen bolig, for slik det er nå får man jo knapt mulighet til å kontrollere om boligenheten man leier ut blir ivaretatt på en forsvarlig måte dersom leietaker motsetter seg inspeksjon.

Et annet viktig tema syns jeg bør forenkles når det feks. gjelder standard kontrakter/leieavtaler man finner på nett. Alle detaljer om tilgang til vaskekjellere og hvordan forholde seg til felles oppganger osv. osv. som ikke gjelder oss med veldig enkle og oversiktelige utleiebetungelser, bør være mulig å ta ut av avtalene, ved å heller krysse av for hva som er aktuelt og dermed må være med i en slik leieavtale.
Selv har jeg feks. ikke ‘orket’ å benytte de altfor omfattende oppsettene til Huseierne og andre, de blir rett og slett for omfattende og med altfor mye irrelevant tekst, fordi de synes å være rettet spesifikt mot bygårder og større enheter i de største bysentrumer.
Som sagt ønsker jeg en bedret systematikk med punkter man kan velge/velge bort alt etter hvilken type leieobjekt og fasiliteter utleieforholdet gjelder.
Jeg mener flere ting om dette, men velger å begrense meg til disse to tingene her, som altså gjelder synspunkter fra en privatbolig/villaeiers point of view 🙂