Aktiv mot kreft

Persontilpasset trening i forebygging, behandling og oppfølging av sykdom

Aktiv mot kreft takker for muligheten til å gi innspill til revisjonen av nasjonal strategi for persontilpasset medisin.
Ett av målene med persontilpasset medisin er å gå fra å behandle pasientene på gruppenivå til å behandle på individnivå. Persontilpasset medisin defineres i strategien som forebygging, diagnostikk, behandling og oppfølging tilpasset biologiske forhold hos den enkelte. Frem til nå har det vært tre satsingsområder innen persontilpasset medisin: kreft, sjeldne sykdommer og infeksjonssykdommer. Det er signalisert at andre fagfelt vil komme etter hvert.
Begrepet persontilpasset kreftbehandling brukes for å beskrive hvordan den enkelte pasient kan få mer spesifikk diagnose og behandling basert på biologisk kunnskap om kreftcellene. På den måten kan vi velge den eller de behandlingsmetodene som mest trolig vil fungere for hver enkelt pasient. Det kan være kirurgi, stråling, cellegift eller målrettede legemidler/immunterapi.
Men det kan også være tilbud om tilrettelagt fysisk aktivitet – eller persontilpasset trening – som er en kostnadseffektiv behandlingsmetode.

• Vårt innspill omhandler først og fremst at persontilpasset trening, må få plass blant de behandlingsmetodene som strategien omhandler.

Fysisk aktivitet er viktig i behandlingen av en rekke sykdommer. Særlig for kreftpasienter er det dokumentert at persontilpasset trening gir store gevinster, både før, under og etter kreftbehandling.
Persontilpasset trening er relevant både i forebygging, behandling og oppfølging av pasientene. Kreftpasientene bør få tilbud om persontilpasset trening på diagnosetidspunktet (prehabilitering), fortsette gjennom hele behandlingsforløpet og i oppfølgingen av pasientene.

– Før kreftbehandling (prehabilitering) bidrar tilpasset fysisk aktivitet til å forberede kreftpasientene på kreftbehandlingen. Erfaringer og forskning fra blant annet Ahus og Bærum sykehus viser at det gir høyere pasienttilfredshet, men også kortere liggetid på sykehuset, færre intensivdøgn, færre re-operasjoner og komplikasjoner.

– Under kreftbehandling bidrar fysisk aktivitet til at kreftpasientene tåler behandlingen bedre, får færre bivirkninger, reduserer risiko for tilbakefall og følgesykdommer og opprettholder fysisk funksjonsnivå.

– Etter kreftbehandlingen (rehabilitering) bidrar fysisk aktivitet til at kreftpasientene kommer seg best og raskest mulig tilbake til ‘normalt liv’, og reduserer risikoen for tilbakefall og følgesykdommer.

Mange av sykehusene i Norge har egne treningssentre, Pusterom, der kreftpasienter får persontilpasset trening som del av kreftbehandlingen. Etter kreftbehandlingen kan kreftpasientene få tilbud om persontilpasset trening i sine bostedskommuner, for eksempel hos AKTIVinstruktører som har kompetanse på persontilpasset trening for kreftpasienter og som finnes over hele landet.

Aktiv mot kreft er en ideell stiftelse som ble etablert av Grete Waitz og Helle Aanesen i 2007. Stiftelsens arbeider for å få tilrettelagt fysisk aktivitet inn som del av behandlingen for kreftpasienter både før, under og etter kreftbehandling. Stiftelsen har foreløpig etablert og finansiert Pusterom på 17 sykehus, utviklet et digitalt treningstilbud (Pusterommet Live) og utdannet flere enn 650 AKTIV-instruktører i samarbeid med NIH og OUS. Stiftelsen støtter forskning på fysisk aktivitet og kreft, og arbeider også internasjonalt, i USA og Etiopia.

Vi ønsker i denne omgang å spille inn følgende til revideringen av strategien:
• Persontilpasset trening må få plass blant de behandlingsmetodene som den reviderte nasjonale strategien for persontilpasset medisin omhandler, og omtales på lik linje med kirurgi, stråling, cellegift eller målrettede legemidler/immunterapi.

• Ett av målene med revideringen av strategien, er at pasientene i hele landet skal ha likeverdig tilbud om persontilpasset medisin. Det må også gjelde for persontilpasset trening. Vi ønsker å spille inn at pasientene må sikres likeverdig tilgang til persontilpasset trening, både før, under og etter behandlingen.

• På lik linje med de andre behandlingsmetodene, bør henvisning til persontilpasset trening innarbeides i behandlingsforløpene for kreft (de nasjonale handlingsprogrammene med faglige retningslinjer), for eksempel på Pusterommene på sykehusene og for eksempel ved bruk av AKTIVinstruktører i bostedskommune. Det er også avgjørende for å sikre likeverdig tilbud.
PS: ASCO (American Society of Clinical Oncology) kom helt nylig med følgende anbefaling: «Onkologer bør anbefale sine pasienter regelmessig utholdenhets- og styrketrening.»

• Det er behov for å arbeide systematisk med å utvikle ny kunnskap om persontilpasset trening i forebygging, behandling og oppfølging av flere andre sykdommer. På lengre sikt bør det innarbeides anbefalinger om persontilpasset trening også i andre relevante behandlingsforløp, der det er dokumentert at det gir helsegevinster.

Vi i Aktiv mot kreft vil gjerne bidra med ytterligere innspill og konkretiseringer i departementets videre arbeidet med revisjonen av nasjonal strategi for persontilpasset medisin. Vi ønsker dere lykke til!

Beste hilsen,
Helle Aanesen
Daglig leder og stifter/Aktiv mot kreft