Rua Nader Al-Modawi

Videre innspill til diskusjonen vi har hatt om kompetanse på konferansen. Vi hadde en god diskusjon og fikk formidlet de fleste poengene i plenum etter workshoppen. Men det er et punkt som ikke ble formidlet like godt, og som jeg ønsker å belyse her.
Det var jo stor enighet om at vi trenger flere leger, bio-informatikere og molekylærbiologer og samt heve deres kompetanse slik at vi kan implementere presisjonsmedisin i klinikken over hele landet. Ulike gode tiltak ble nevnt. Men poenget som ikke kom like godt frem er at det allerede finnes veldig mange molekylærbiologer i landet, og det utdannes langt flere molekylærbiologer enn det er plass til i arbeidsmarkedet, så for akkurat denne faggruppen trengs det å opprette stillinger og ikke utdanne flere! Det positive er at dette vil spare dere tid og vil fremskynde implementerings-fasen når det allerede finnes en stor kompetent faggruppe som er klare til å jobbe med dette.
Det er heller molekylærbiolog-flukt til andre yrker (flere omskolerer seg) eller til byråkratiske etater fordi markedet er mettet og det finnes svært få stillinger for molekylærbiologer på sykehusene og universitetene. Ved å opprette tydelige stillinger for denne faggruppen, og helst faste stillinger eller stillinger med lang ansettelse-perioder vil dere nok få mange gode kandidater. Slik ståa er idag er det få stillinger, og blannet de få er de også korttids-stillinger nede til 2 og 3 måneders perioder av gangen! Det er klart at det også skjer en flukt til industrien under slike forhold eller at man omskolerer seg.