Rune Sundset (UNN)

Revidert nasjonal strategi for persontilpasset medisin må dekke flere fagfelt enn kun medisinsk genetikk og klinisk patologi som er hovedfokuset i nåværende strategi. Ett eksempel på fagfelt som bør inkluderes er molekylær avbildning ved bruk av PET-teknologi som vil kunne karakterisere tumorvev på en slik måte at pasienter kan selekteres til persontilpasset behandling. PET-teknologien vil også kunne gi et raskt svar på om den utprøvende behandlingen har effekt eller om det er grunnlag for å endre behandlingsstrategien. En PET-undersøkelse er avhengig av radioaktive forbindelser. Per i dag er det etablert produksjon av radiofarmaka til PET fire steder i Norge (Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø). Listen over antall PET-radiofarmaka, som gjør at man får presisjonsdiagnostikk til flere og flere pasientgrupper, bare øker. Knapphet på ressurser for produksjon av PET-radiofarmaka, både mtp utstyr og personell, gjør at det er behov for en nasjonal koordinering. For PET-radiofarmaka til mindre pasientgrupper bør det være et samarbeid om hvem som produserer hva.

Med den presise diagnostikken man nå får fra stadig flere spesifikke PET-radiofarmaka så åpner det seg opp et nytt behandlingskonsept hvor den radioaktive delen som gir bildeinformasjon kan erstattes av en radioaktiv «sprengladning» som fester seg til kreftcellene og tar livet av dem. Dette behandlingskonseptet, som vi kaller teranostikk, er allerede innført for pasienter med nevroendokrin tumor hvor ca. 100 pasienter/år får slik behandling i Norge. Nå er tilsvarende behandling også kommet til pasienter med spredning av prostatakreft og denne behandlingen vil være til nytte for minst 500 pasienter i året. Det er å forvente at det teranostiske konseptet, som i høyeste grad er å betegne som persontilpasset behandling, også vil inkludere flere andre pasientgrupper i fremtiden.

Den reviderte strategien bør inneholde tiltak som legger til rette for en nasjonal koordinering og harmonisering av molekylær avbildning ved bruk av PET og tilhørende behandling som følger konseptet for teranostikk.