Under overskriften «Mer flerkulturelt mangfold? Vi har jo Karpe!» arrangerte Musikkutvalget i samarbeid med Balansekunst og Music Norway en panelsamtale om flerkulturelt mangfold i musikkbransjen, under årets By:Larm i Oslo, 13.9.2024. Etter panelsamtalen var det et åpent innspillsmøte der musikkbransjen ble invitert til å gi sine innspill til NOU-arbeidet.
Hvem er det flerkulturelle mangfoldet i musikkbransjen? Er det plass til flerkulturelt mangfold i alle sjangere? Hvilke variasjoner finnes i bransjen, og er det rom for å være hele seg som flerkulturell kvinne, skeiv og/eller med funksjonsvariasjoner?
Musikkutvalget inviterte et panel til å fortelle om sine erfaringer fra musikkbransjen, synliggjøre utfordringer og foreslå videre tiltak for å styrke det flerkulturelle mangfoldet i bransjen. I panelet deltok Dipha Thiruchelvam (musiker i 9 grader nord, festivalprodusent), Saleh Mafoud (kulturell aktivist og samfunnsutvikler), Yunus Daar (kreativ leder og manager i Nora Collective) og Ugbad Mustafa Yusuf Noor (artist). Panelet ble moderert av utvalgsleder Sigrid Røyseng.
Blant temaene panelet tok opp, var hvor ansvar ligger for å sikre mangfold ligger; på systemisk nivå og organisasjonsnivå, men også artistenes eget ansvar – hvordan det oppleves å være representant og foregangsfigur. Andre sentrale poenger var betydningen av rapportering og å stille krav til mangfold, samt hvordan midler kan fordeles slik at de treffer bedre og flere aktører i musikkfeltet.
Etter panelsamtalen inviterte Musikkutvalget til et åpent innspillsmøte. Temaene var blant annet utdanningenes betydning i å bedre mangfold og kjønnsbalanse i musikkbransjen, behovet for å styrke uavhengige plateselskap, rollen den kulturelle grunnmuren spiller i å utvikle musikkbransjen, musikkens kunstneriske verdi i møte med KI, det komplekse kostnadsbildet for artistenes store produksjoner etc.