15. august 2024 deltok Musikkutvalget på Arendalsuka med debatten «Musikkpolitikk på bortebane». Formålet med debatten var å vise mulighetene musikk har som ressurs på flere samfunnsområder. Fokuset for debatten var musikkens betydning i møte med helse- og utdanningssektoren.
Musikkutvalget arrangerte under Arendalsuka en debatt hvor hvordan musikk kan være en ressurs innenfor ulike samfunnssektorer. Debatten ble innledet av utvalgsmedlem Kim Wigaard Johansen, som fortale om demenskoret, hvordan korene er en ressurs for kommunene og viktigheten av trygge økonomisk og praktisk for musikkterapi.
Videre diskuterte Ellen Rønning Arnesen (Ap), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Erlend Svardal Bøe (H), stortingsrepresentant og medlem i Helse- og omsorgskomiteen og Anders Rønningen, medlem i Musikkutvalget og FOU-leder i Norsk Kulturskoleråd viktigheten av et tverrsektorielt samarbeid. Her ble det både diskutert verdien av musikk i samarbeid innen helse og omsorg og innen skole og utdanning.
I neste del fortalte Bård Jacobsen, virksomhetsleder kultur og idrett, Larvik kommune om deres erfaring med musikk som virkemiddel for å få elever som faller utenfor skolen tilbake igjen, og utfordringene med å gjennomføre slike tiltak i en stram kommuneøkonomi. I denne delen av debatten deltok Øyvind Håbrekke (Krf), medlem av Oslo bystyre og Kari-Lise Rørvik (V), partileder Venstre i Larvik kommune i tillegg til de ovennevnte. Her ble musikkens samfunnseffekt diskutert og snakket frem.
Til slutt snakket Trine Skei Grande (V), tidligere kulturminister, kunnskapsminister og partileder, nå direktør i Forleggerforeningen, om viktigheten av å utvikle kompetansen og kompetente fagfolk innen musikk i skole og helse. Hun snakket også om viktigheten av tverrsektorielt samarbeid, hvor effekten og eierskapet bør bli større når det er flere sektorer som jobber sammen.
Debatten ble moderert av Håkon Haugsbø.