Dissimilis nasjonale kompetansesenter v/ Sunniva Molvær Ihlhaug (mottatt 30.12.24)

Dette er et innspill på vegne av Dissimilis. Dissimilis er en kulturorganisasjon som arbeider for at personer med utviklingshemming skal ha en plass i det kulturelle landskapet som likestilte utøvere og mennesker.

Dissimilis har over 40 års erfaring med kunst- og kulturopplæring for, og konsert- og forestillingsproduksjoner sammen med personer med utviklingshemming og lignende funksjonsvariasjoner. På landsbasis har Dissimilis Norge ca 1200 medlemmer og 130 grupper. I Sandvika i Bærum har Dissimilis nasjonale kompetansesenter over 250 elever, og vi jobber med musikk- og danseundervisning, kompetanseformidling, og kulturproduksjoner av ulike størrelser. Vi har en særlig kompetanse på tilrettelegging av musikkopplæring for personer med utviklingshemming.

I FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne, artikkel 30.2, står det at mennesker med nedsatt
funksjonsevne skal ha mulighet til å utvikle og utnytte sitt kreative, kunstneriske og
intellektuelle potensial, ikke bare av hensyn til seg selv, men også til berikelse for
samfunnet. Mange personer med utviklingshemming i Norge får ikke denne rettigheten oppfylt. Ofte skyldes det mangel på tilbud, eller mangel på kompetanse innen tilrettelagt musikk- og kunstopplæring for personer med utviklingshemming.

Dissimilis sin visjon er å skape et rikere kulturelt samfunn for alle. Dette gjør vi blant annet gjennom å utfordre elitisme og sosial ekskludering i norsk kunst- og musikkliv. Et mangfoldig kulturliv innebærer å stille spørsmål ved tradisjonelle og funksjonsnormative estetiske idealer, og vi mener at vi vil få et rikere kulturliv hvis vi åpner for et større estetisk mangfold. I Dissimilis har vi sett at mange personer med utviklingshemming har gode forutsetninger for å lage grensesprengende og nyskapende kunstopplevelser. Ofte er det ikke til tross for funksjonsnedsettelsen, men kanskje nettopp på grunn av den. Men uten gode tilrettelagte kulturtilbud, blir det for mange personer med utviklingshemming urealistisk å komme dit. De får ikke muligheten til å opparbeide seg evnene som skal til for å skape god kunst.

Dissimilis ønsker at musikkutvalget tydelig belyser nødvendigheten av å jobbe for mer funksjonsmangfold i musikklivet. Det er viktig at kulturskolene øker sin kompetanse på funksjonsmangfold og at kulturskolelærere har god nok kompetanse på tilrettelegging for den enkelte. I dette arbeidet er det ekstra viktig å huske på mangfoldet blant elever med funksjonsnedsettelser, og at personer med omfattende og sammensatte funksjonsnedsettelser også har rett til gode tilbud i kulturskolen. Musikkterapeuter er en yrkesgruppe som har særlig kompetanse på å jobbe med denne gruppen elever.

I tillegg er det viktig at kulturlivet jobber for at flere kunstnere med funksjonsnedsettelser skal ha en plass i det profesjonelle musikkfeltet. I Kulturdirektoratets rapport Tilgjengelige Kunstnerskap? fra 2023 blir det belyst at det fins store barrierer for kunstnere med funksjonsnedsettelser som ønsker å jobbe profesjonelt med kunst. Det fins noen eksempler på tiltak som blir gjort for å øke funksjonsmangfoldet i det profesjonelle kunstfeltet (for eksempel gjennom Kulturdirektoratet), og vi håper på flere tiltak som kan være med på å synliggjøre, og gjøre det lettere å være kunstner med funksjonsnedsettelse i det profesjonelle kunstfeltet.

Hvorfor er dette viktig? På individnivå handler det om at personer med utviklingshemming eller andre funksjonsnedsettelser skal få oppfylt sine rettigheter, gjennom å ha muligheten til å utvikle sitt kreative og kunstneriske potensiale. På samfunnsnivå handler det også om hva vi kan gå glipp av dersom personer med funksjonsnedsettelse ikke får den samme muligheten som andre til å drive med kunst og kultur.