FONO- til MUSIKKUTVALGET, NOU
FONO´s prioriterte saker:
Innspilt musikk er selve grunnmuren – fundamentet som bærer artister, opphavere og plateselskaper. Det er her magien skapes, historier fortelles, og lyden av drømmer settes i evig bevegelse. Plateselskaper i Norge, som kulturelle og næringsaktører aktører, har et ansvar og en mulighet til å påvirke politiske og samfunnsmessige forhold. Her er noen områder de kan prioritere politisk og praktisk.
PRIO 1
Publiseringsstøtten for innspilt musikk
Publiseringsstøtten for innspilt musikk utgjør en av de mest sentrale offentlige støtteordningene for musikknæringen. En styrking av denne støtten vil ikke bare bidra til økt aktivitet i sektoren, men også til å styrke musikkproduksjonen i hele verdikjeden – fra komponister og artister til plateselskaper og distributører. Økt publiseringsstøtte kan stimulere til produksjon av nye prosjekter og samarbeid, både blant etablerte og nye artister, og vil gjøre det mulig for norsk musikk å nå bredere ut til publikum, både i Norge og internasjonalt.
Videre vil en opptrapping av publiseringsstøtten gi økte ressurser til promotering, slik at norsk musikk blir mer synlig på internasjonale plattformer og arrangementer. Dette kan også føre til større eksportmuligheter for norske plateselskaper, samtidig som det skaper nye arbeidsplasser og vekst i kultursektoren. Samlet vil en styrket publiseringsstøtte bidra til å bygge et mer bærekraftig økosystem for norsk musikk, som både ivaretar nasjonal kultur og styrker Norges posisjon på det globale musikkmarkedet.
TILTAK:
Øke «Publiseringsstøtte for innspilt musikk» samt tildelingsbeløp (som ikke har vært indeksregulert i mange år) og at tildelingen vektes til de som faktisk har ansatte og et profesjonelt apparat til å promotere, publisere og markedsføre produktene.
Etablere en incentivordning for økt bruk av norsk musikk i audiovisuelle produksjoner
Utvikle en ny incentivordning som stimulerer til økt bruk av norsk musikk i norske film-, spill- og TV-produksjoner. En slik ordning kan inkludere økonomiske tilskudd, skattelettelser eller andre insentiver som gjør det mer attraktivt for produksjonsselskaper å integrere norsk musikk i sine prosjekter. Målet er å styrke norsk musikk som en naturlig del av den audiovisuelle opplevelsen, samtidig som norsk musikk industri får flere muligheter til eksponering og inntektsmuligheter.
En godt utformet incentivordning vil kunne bidra til å bygge en bro mellom musikkbransjen og de audiovisuelle sektorene, slik at samarbeidene mellom disse kulturfeltene kan blomstre og utvikle seg over tid. Dette vil ikke bare berike publikumsopplevelsen, men også bidra til å styrke norsk kulturliv og sikre at norsk musikk får en tydeligere og mer fremtredende plass både i nasjonale og internasjonale produksjoner.
Strømmeavgift
Innføre en strømmeavgift på alle musikkstrømmetjenester som opererer i Norge, hvor avgiften vil gå direkte til å støtte den norske musikkindustrien. En slik avgift kan bidra til økt økonomisk støtte for artister, komponister, plateselskaper og andre aktører i bransjen som er berørt av strømmingens innvirkning på tradisjonelle inntektskilder. Midlene som genereres kan kanaliseres inn i fond og støtteordninger som fremmer ny musikkproduksjon, utvikling av talent og innovasjon i bransjen.
Ved å sikre at en del av inntektene fra strømmetjenester tilfaller den nasjonale musikkindustrien, vil man styrke mulighetene for norske artister, opphavere og plateselskaper til å investere i nye prosjekter og oppnå økonomisk bærekraft. Dette tiltaket vil også bidra til å sikre mer rettferdig fordeling av inntekter i en tid der stadig flere lytter internasjonale hits. Frankrike-1,2% og Canada 2,5 % har allerede innført slike ordninger
TILTAK: Innføre en strømme avgift slik de har gjort i Canada på 2,5 % eller mer
Norsk musikk hos allmennkringkastere
Et krav om 40% norsk musikk i alle NRKs kanaler, samt stimulere til mer bruk av norsk musikk hos kommersielle kanaler og lokalradio/tv gjerne med norskandel krav. Dette kan innføres som en regulering i kringkastingsloven og gjelde alle kanaler eid av allmennkringkasterne. Dette må inkludere krav om norsk musikk som en del av konsesjonsvilkårene for å få kringkaste på nasjonalt nivå. Allmennkringkasterne må rapportere jevnlig om etterlevelsen av disse kravene. Her kan vi stille krav om at musikken ikke bare spilles på natta men i primetime.
Sikre norsk eierskap til musikkrettigheter.
Tilby økonomiske insentiver, som skattefordeler eller støtteordninger, for norske musikkprodusenter, plateselskaper og artister som beholder eierskapet til rettighetene i Norge.
Etablere et nasjonalt fond som støtter oppkjøp og bevaring av norske musikkrettigheter, slik at flere norske aktører kan sikre langsiktig eierskap og inntektsstrømmer. Tilby juridisk og økonomisk rådgivning til norske artister og selskaper, slik at de bedre kan forstå og forvalte rettigheter og beskytte dem mot utenlandske oppkjøp. Støtte utvikling av nasjonal infrastruktur og teknologi for rettighetsforvaltning, slik at norske aktører kan administrere, spore og beskytte sine musikkrettigheter effektivt.
Kreve at all musikk som er utviklet gjennom offentlige tilskudd, beholder norsk eierskap eller gir preferanse til norske rettighetshavere.
Utvikle standarder for internasjonale kontrakter som hjelper norske artister og produsenter å beholde kontroll over sine rettigheter når de lisensierer musikk til utenlandske selskaper.
Øke eksportstøtte og internasjonal promotering av norsk musikk for å styrke norsk eierskap og forhandlingsevne i det globale markedet, og gi norske rettighetshavere bedre økonomiske vilkår.
Sikre at inntektene fra norsk musikk i stor grad forvaltes av norske selskaper og forvaltningsorganisasjoner, slik at inntektene forblir i landet og støtter lokal verdiskapning
Innspilt musikk som en sentral næring
Anerkjenn innspilt musikk som en sentral næring med behov for dedikerte investeringsordninger fra Næringsdepartementet og målrettede støtteordninger fra Kulturdepartementet. Dette krever utvikling av skreddersydde tiltak som kan styrke musikkbransjens økonomiske bærekraft, støtte innovasjon og sikre gunstige rammebetingelser for hele sektoren.
Ved å etablere spesifikke investeringsprogrammer kan man fremme utviklingen av både etablerte og nye aktører i musikkindustrien. Dette vil kunne omfatte støtte til teknologisk utvikling, etablering av studiofasiliteter, eksportmuligheter, og profesjonell opplæring som ruster bransjen til å møte fremtidens utfordringer. En slik satsing kan bidra til økt verdiskapning innen norsk musikk, stimulere til nasjonalt eierskap i en globalisert bransje og skape flere arbeidsplasser.
Samlet vil en helhetlig tilnærming fra både nærings- og kulturpolitiske instanser ikke bare gi økonomisk støtte og investeringsordninger, men også legge til rette for et blomstrende økosystem der innovasjon og kvalitet i norsk musikk kan vokse og tiltrekke seg både nasjonal og internasjonal interesse. Dette vil styrke norsk musikk som kulturell og økonomisk ressurs og skape et fundament for bærekraftig vekst i musikksektoren.
Styrking av eksportrettede tiltak
Styrking av virkemidlene gjennom Music Norway er avgjørende for å sikre at norske kunstnere og deres støtteapparat raskest mulig kan videreføre arbeidet med eksportrettede tiltak.
Det norske markedet er lite, og for den delen av kulturlivet som har et internasjonalt potensial er målrettet og profesjonelt arbeid og tilstedeværelse avgjørende. Music Norway er kompetansemiljøet for musikk og de bør gis en særlig anledning til større virkemiddel apparat for innspilt musikk.
FONO støtter:
Ytringsfrihet og kunstnerisk frihet. Plateselskaper bør stå opp mot sensur og støtte artister og opphavere som bruker musikk til å uttrykke politiske meninger eller samfunnskritikk. Likestilling innen musikkindustrien, både når det gjelder kjønn, etnisitet, og andre dimensjoner av mangfold. Dette kan innebære støtte og prioritereing til kvinnelige artister, produsenter, og andre profesjonelle i musikkbransjen. Miljøvennlig produksjon: Å integrere bærekraft i musikkproduksjonen og distribusjonen er viktig. Dette kan inkludere bruk av miljøvennlige materialer for fysiske utgivelser, redusere karbonavtrykk gjennom turnévirksomhet, og støtte miljøbevisste initiativer. Mental helse for musikere: Plateselskaper kan fremme tiltak som styrker den mentale helsen til artister, som ofte er utsatt for stress, usikkerhet, og psykiske helseutfordringer. Dette kan inkludere tilgang til rådgivningstjenester og skape bevissthet rundt disse temaene. Kulturelt mangfold og inkludering: Fremme et bredere spekter av stemmer og sjangre, inkludert minoritets- og urfolksmusikk. Dette bidrar til en mer representativ og inkluderende norsk musikkindustri. Fremme og bevare norsk kultur og språk, spesielt i en tid med globalisering hvor engelskspråklig musikk dominerer.
Innovasjon Norge/MUSIC NORWAY
Gi Innovasjon Norge eller kompetansemiljøet i Music Norway, virkemidler til å jobbe målrettet for innovasjon i kultursektoren. Det bør etableres en egen ordning med øremerkede og friske midler for innovasjon i innspilt musikk sektoren, samt tilskudd til å finansiere en kompetanseheving i Innovasjon Norge innen msuikksektoren.
En umiddelbar økonomisk satsing på innovasjon i sektoren vil kunne gi aktørene større mulighet til å videreutvikle ideer og muligheter som først og fremst ble skapt i en krisesituasjon med svært begrenset mulighet til investeringer