Lars Tørressen, Instrumentmaker (mottatt 03.07.2024)

Innspill til Musikkutvalget; Behov for virkemidler og tiltak for å ivareta instrumentmakerkunsten i det 21. århundre.

Bak dette innspillet står Lars Tørressen utdannet sivilarkitekt NTNU 1993 og instrumentmaker på heltid. De siste 10 årene har jeg omsatt nær kr 800 000 i off. kulturmidler til instrumenter, samt workshops og kunstutstillinger i det offentlige rom.

Innspillet er lagt ved i et eget dokument og dreier seg hovedsakelig om de to første kulepunktene i Musikkutvalget sitt mandat som gjelder kunnskap og oversikt over musikklivet i Norge og som gjelder statlig virkemiddelbruk og da spesielt medbestemmelse, tiltak, og innretting av tilskuddsordningene i Kulturdirektoratet.

Tross lang tradisjon og tydelig egen rolleforståelse har instrumentmakerne ikke vært like synlige på den kulturpolitiske arenaen som andre kunstnergrupper. Vi har ikke tilsvarende gode rammer for vår kunstutøvelse til tross for at norske instrumentmakere er innovative og kan vise til internasjonale oppdrag i et hardt marked.
I 2009 kom Utredningen «De norske instrumentbyggertradisjonene – en situasjonsrapport» fra Rådet for folkemusikk og folkedans, den er avgrenset til folkemusikkfeltet der Staten har et særskilt ansvar men fanget opp på en dekkende måte situasjonen og rammebetingelsene for hele instrumentmakerfeltet i Norge. Der ble det pekt på en rekke utfordringer og forslag til tiltak som dessverre stadig er like aktuelle i 2024. Det er derfor behov for konkrete tiltak som sikrer at potensialet i instrumentmakernes kunnskap og rolle utnyttes til beste for musikklivet som helhet.

Tiltak: Tilskuddsordningene Kulturrådet og Statens kunstnerstipend bør innrettes slik at:
– utlysninger treffer målgruppen akustisk klangkunst og instrumentbygging
– instrumentmakerne vi får en rettferdig fagfellevurdering i egen stipendkomite
– en rettferdig fordeling med egen kvote gir reell tilgang på midler til vår kunstnergruppe

Verdiskapingen som instrumentmakerne står for som kunstnere, tradisjonsbærere og innovatører må tas på alvor av myndigheter og beslutningstakere på en måte som sikrer god struktur og rammebetingelser rundt vår kunstnergruppe. Den naturlige samarbeidspart er Norsk Instrumentmakerforening som også er medlem av Norges Musikkråd. Utvikling av ny kunnskap på feltet og forvaltning av denne er et felles ansvar og instrumentmakerkunsten har mye å bidra med. Nærmere utdyping i vedlagte dokument.

Musikkutvalget-innspill-Torressen.pdf