Musikkutvalget på Arendalsuka

Musikkutvalget inviterer til debatten «Musikkpolitikk på bortebane» på Arendalsuka. Vi utfordrer både nasjonale og lokale politikere til å tenke nytt om musikk som ressurs på flere samfunnsområder. I debatten fokuserer vi på musikkens betydning for helse, utdanning og utenforskap.

Arendalsuka/Foto: Mona Hauglid

Musikkpolitikk på bortebane

Dato og tid: 15.8 2024 kl. 13.00 – 14.00

Sted: Kulturkammeret (Hjertekammeret) Arendal

Moderator: Håkon Haugsbø

Musikk skaper verdier for individ og samfunn. Utover kunstnerisk egenverdi har musikk dokumentert effekt på helse, livskvalitet og læring. Kan større gevinster fra musikk løses ut hvis flere politikkområder ses i sammenheng, utover kulturpolitikken?

Demenskoret på NRK har tydelig vist musikkens helsegevinst. Deltakelse i musikkaktivitet bidrar til å motvirke utenforskap og ensomhet, og bygge god psykisk helse.  Musikk har også gode effekter på kognisjon og læring.  Hvordan sikrer vi at politiske innsatser realiserer musikkens potensiale i samfunnet, i en tid der store omstillinger tvinger oss til å tenke nytt? Hvordan etablere løsninger på tvers av sektorer, både på statlig og kommunalt nivå?

Det regjeringsoppnevnte Musikkutvalget  vil utfordre politikere på nasjonalt nivå, fra regjering og Storting, på hvordan musikk kan brukes som ressurs i helse og omsorg, og til å motvirke utenforskap generelt. Vi har også invitert politikere fra Oslo kommune og Larvik kommune, hvor det er innsatser som nettopp synliggjør musikkens samfunnsmessige betydning. I Oslo etableres nå demenskor i alle bydeler. Larvik har prosjektet «Sammen om elevene», hvor ungdomsskoleelever som har falt utenfor skolen, gjennom et tilrettelagt opplegg med musikk og kunst opplever mening og mestring, og får hjelp til å komme tilbake på skolen.  

Hvem deltar?

Politikere:

Ellen Rønning Arnesen, Ap (Foto: HOD)
Erlend Svardal Bøe, H (Foto: Stortinget)
Øyvind Håbrekke, Krf (Foto: Oslo bystyre)
Gina Merethe Johnsen, Frp (Foto: Larvik Frp)

Fagpersoner musikk/kultur og helse/utenforskap/opplæring:

Sigrid Røyseng. Foto: Charlotte Wiig
Kim Wigaard Johansen. Foto: Calle Huth
Bård Jacobsen. Foto: Larvik kommune
Anders Rønningen. Foto: Privat

Arrangementet strømmes: