Musikkutvalget reiste til Gudbrandsdalen og Vågå for å lære om folkemusikk, lokalt frivillig kulturliv og kreativ næring. Vi møtte ildsjeler som skaper verdier både for musikk- og kulturlivet, og for lokalt næringsliv og stedsidentitet.
Tirsdag 12. mars besøkte utvalget Rudi Gard i Gudbrandsdalen, som drives av Øystein og Nina Rudi. Øystein Rudi fortalte om arbeidet med å drive en profesjonell kulturarena i Gudbrandsdalen, som har 10-12 000 gjester årlig og 60-70 arrangement. Både landskjente artister og lokale stjerner holder konserter her. Kulturarenaen kombinerer tradisjon og fornying, og skaper betydelige ringvirkninger for reiseliv og lokalt næringsliv.
Tom Willy Rustad, arkivleder ved Folkemusikkarkivet ved Gudbrandsdalsmusea og førsteamanuensis i folkemusikk ved Ole Bull Akademiet, fortalte om arbeidet med å samle inn, forske på og formidle folkemusikkarven.
Utvalget reiste så videre til Vågå, som er kjent for et levende folkemusikk- og folkedansmiljø. Møtet ble holdt på Villa Vågå, og her møtte vi mange lokale ildsjeler, både i kommunen, fra det frivillige lokale kulturlivet og kulturentreprenører. Bjørn Kåre Odde og Solveig Brekke Hauknes driver plateselskapet Melovitten, som gir ut både tradisjonell og mer nyskapende folkemusikk. Vegar og Mette Vårdal fortalte om sin virksomhet i Kultivator, hvor de utvikler kulturproduksjon og formidling med røtter i folkelig tradisjon.
Utvalget fikk også høre perspektiver fra Vestlandet. Ingerid Heieren Sølvberg og Ingrid Stuhaug kom fra Stryn kommune, og fortalte om folkemusikktradisjonen på Vestlandet og om hvordan situasjonen for folkemusikk og folkedans er i dag. De vektla blant annet betydningen av samarbeid mellom kulturskole og det frivillige musikklivet. Kjærsti Gangsø fortalte om det frivillige kulturlivet i Vågå, og virksomheten til studieforbundet Kultur og tradisjon.
På kvelden fikk utvalget møte Vågå Spelmannslag, som er en del av Vågå Spel- og dansarlag (VSD). Leif Inge Schjølberg fortalte om virksomheten i laget, utfordringer knytta til rekruttering og videreføring, behovet for folkemusikkens og folkedansens plass i kulturskolen, før spelmannslaget holdt konsert og spilte til dans. Det ble oppvisning i både hallingkast, fra den yngre garde, og i runddans. Så fikk utvalget selv kaste seg ut på dansegulvet med kyndig instruksjon fra folkedanser Solveig Brekke Hauknes.
Onsdag 13. mars startet med en presentasjon fra TONO, om Opphavsrett og tradisjonsmusikk. Avdelingsleder Jan Espen Storo og juridisk rådgiver Ida Otterstad deltok via Teams. Resten av møtet var utvalgsinternt, før utvalget besøkte fiolinmaker Ole Jacob Nordheim i verkstedet hans. Han er utdannet fiolinmaker med tysk mesterbrev og har verksted hos Helge M. Bergnord i Vågå.