Ann-Lill Grendahl Elshaug (mottatt 15.11.23)

Tenk deg en radio uten musikk. En begravelse uten musikk. Et bryllup uten musikk. Et kjøpesenter uten musikk. En hotellheis uten kjedelig heismusikk. Eller når du sitter å venter i 20-30 minutter på å komme gjennom hos banken, NAV eller andre offentlige etater på telefonen og det er dønn stille der. Tenk deg et diskotek eller en pub uten musikk.

I Trondheim har vi musikkonservatoriet, Heimdal VGS, Trondheim Kommunale Musikkskole. Ikke langt unna ligger Trøndertun Folkehøgskole på Melhus som har huset flere av landets største artister. Bare i min klasse i 1988/89 fostret Trøndertun Motorpsycho og Hellbillies samt lydtekniker til begge nevnte band.

Nå har fylkeskommunen kommet med den fantastiske idéen om å legge ned alle fylkets videregående musikklinjer. Dette er DERES jobb å sørge for at ikke skjer. Jo, du kan bare sette på en CD, streame musikk på Spotify osv. Men noen MÅ LAGE dette her! Musikere over hele landet strever for å få endene til å møtes. HELE TIDEN! Hvor skal det plukkes talenter til Symfoniorkester og hvem skal komme inn på jazzlinja på musikkonservatoriet når det kreves en forutdanning fra både kommunal musikkskole og videregående skole? Hvem skal skolere folk til å jobbe med musikk på høyt nivå dersom disse linjene blir rensket ut av landet? en av Norges største eksportvarer er musikk. Jeg siter til de lite populære sjangerene her til lands dødsmetall som omsetter for mange millioner kroner i året. Penger som hentes inn til statskassa fra utlandet.

Hva med alle konsertsteder som huser norske artister hele året. Har ikke de livets rett? Vi fikk et lite glimt av resultatet under lockdown. Barer og utesteder måte slukke lysene for godt. Riktignok på grunn av at vi ikke hadde lov til å møtes. Men faktum er at dersom ingen kommer for å underholde på disse plassene så gidder ikke folk å møtes.

Dere har EN stor oppgave nå: REDD ALLE LANDETS MUSIKKLINJER PÅ VGS!