Statsforvalteren i Trøndelag Landbruksavdelingen

Statsforvalteren i Trøndelag Landbruksavdelingen

Mulighetene for å øke norsk, bærekraftig matproduksjon er gode. Men en økning er avhengig av at vi får avsetning hos forbrukerne/i markedet. En slik økning forutsetter også at ressursgrunnlaget og produksjonskapasiteten blir ivaretatt og at vi har tilstrekkelig rekruttering til næringa.

Hvilke 3-5 tiltak vil være viktigst for å styrke bærekraften i fremtidens norske matsystem?
1. Tiltak for å styrke etterspørselen etter norskprodusert mat framfor import
2. Tiltak for å styrke rekrutteringa og gjøre det enklere å starte opp og investere i landbruket
3. Øke virkemidler som stimulerer til klima- og miljømessig og bærekraftig drift.
4. Tiltak for å styrke lønnsomheta i landbruket
Øke norskandelen, legge til rette for alternative salgskanaler og begrense kjedemakt:
a) Aktiv bruk av det offentliges innkjøpskraft.
b) Tilrettelegging for alternative salgskanaler
c) Opprettholde og styrke kompetansetilbudet til småskala gründere, lokalmatprodusenter og andre med veiledning og økonomisk hjelp for å lage robuste foretak med mål om å være i markedet i lang tid.
d) Styrke kunnskapen om mat og ernæring i befolkningen.
e) Sterkere reguleringer av kjedemakt. Dette gjelder særlig grossistleddet for frukt og grønt. Bedre muligheten for nye produsenter å starte opp i alle deler av landet hvor klimatiske betingelser er gunstige.
f) Styre lokalisering av produksjon, volum og kvalitet på råvarene gjennom målrettet bruk av tilskudd.
g) Tilrettelegging for samarbeid, bedriftsutvikling og samvirke.
h) Opprette støtteordninger til helkjedeprosjekter.