Kari Marte Sjøvik
Økologisk Norge
Økologisk Norge er Norges største ideelle organisasjon for både de som dyrker og spiser økologisk. Vi jobber praktisk og politisk for mer økologisk mat og landbruk i Norge. Økologisk Norge og økologisk produksjon i Norge bygger på de internasjonale prinsippene for økologisk produksjon som er utarbeidet av Ifoaem, og som vi vil løfte opp i denne sammenheng hvor nettopp helheten for et bærekraftig matsystem skal diskuteres.
De fire prinsippene er:
Helseprinsippet: Økologisk landbruk skal opprettholde og fremme helsa til jord, planter, dyr, mennesker og jordkloden som en udelelig helhet.
Økologiprinsippet: Økologisk landbruk skal bygge på levende økologiske systemer og kretsløp, arbeide med dem, etterligne dem og hjelpe til å bevare dem.
Rettferdighetsprinsippet: Økologisk landbruk skal bygge på relasjoner som sikrer rettferdighet når det gjelder vårt felles miljø og mulighet for livsutfoldelse.
Varsomhetsprinsippet: Økologisk landbruk skal drives på en ansvarlig og varsom måte for å ta vare på miljøet og beskytte helse og velvære for nåværende og framtidige generasjoner.
Økologisk landbruk har som mål å produsere mest mulig på naturens prinsipper, med mest mulig bruk av lokale ressurser. Dette innebærer lokale tilpasninger av produksjonen, for Norges vedkommende vil dette si en grovfôrbasert og arealtilpasset drøvtyggerproduksjon, og planteproduksjon for menneskemat der det er geografisk og klimamessig mulig
Økologisk Norge er svært positive til at det nå kommer en utredning som skal se på helheten i det norske matsystemet, hvor både klima, miljø, folkehelse, matberedskap og matproduksjon skal taes hensyn til.
Norge har per i dag en landbrukspolitikk som er basert på at vi skal ha et landbruk og matproduksjon over hele landet, dette vil være viktig også framover for å bidra å bidra til bedre beredskap, levende lokalsamfunn og aktivt næringsliv i hele landet. Landbrukspolitikken skal ivareta flere mål, og det finnes allerede gode virkemidler og verktøy som former dagens matsystem. Disse mener vi også gir oss muligheter for fremtiden. Men vi mener det er viktig at det stimuleres til mer samhandling mellom flere aktører i hele verdikjeden for mat. Den norske modellen gir oss en unik mulighet til å styre norsk matproduksjon i en mer bærekraftig retning gjennom å bruke de årlige jordbruksforhandlingene mellom staten og jordbruket best mulig. De gir mulighet til å styre utviklingen på landbruket gjennom økonomiske virkemidler og velferdsordninger for å få tilskudd
og innretning på politikken i en mer klima- og miljøvennlig retning.
Økologisk Norge vil også vise til vårt muntlig innspill i Oslo juni 2025.
Utfordringene i norsk matproduksjon:
1. Markedsmakt/ markedsrisiko
Bonden er avhengig av å selge varene i et marked. Derfor er det viktig at vi har et marked som fungerer både for små og store produsenter og at risikoen for bonden som produserer maten ikke blir for stor. Dette ser vi særlig i økologisk produksjon og lokalmat som er små verdikjeder i det store. I produksjoner som er små vil ofte ikke markedet fungere optimalt. Her vil offentlig innkjøp kunne være med å redusere risikoen for produsenten ved å garantere for et visst volum.
2. Mangel på kunnskap
Norsk matproduksjon er avhengig av kunnskap både i primærproduksjonen og i de andre produksjonsleddene fram til sluttforbrukeren. Befolkningen som ikke er en del av denne produksjonskjeden har i større eller mindre grad blitt koblet av hvordan norsk matproduksjon foregår. Vi har ikke lenger den kunnskapen som skal til for å ta de rette valgene hverken for miljøet, dyra eller vår egen helses skyld og at Klima, miljø og helse blir ofte satt opp mot hverandre i stedet for å kobles sammen.
3. Matsvinn
Matsvinn er noe som det jobbes med i alle ledd. Og målene for å redusere matsvinn er svært viktig blir nådd. Matsvinn er negativt av flere grunner, og vil være viktig å redusere både for å redusere miljøbelastningen på matproduksjonen og for å øke selvforsyningen. Vårt store matsvinn fører til en ineffektiv bruk av ressurser i hele matkjeden fra jordbruk, til transport og salg
Reduksjon av matsvinn er en stor utfordring som krever innsats fra både produsenter og forbrukere. Det er størst matsvinn i siste ledd -oss forbrukere. For å redusere dette kreves det mer kunnskap om råvarene. Men det er også viktig med endringer og krav i verdikjeden for å få mer av den maten som blir produsert til menneskemat
4. Nedbygging av matjord
I Norge har vi også store utfordringer med at matjord og natur blir bygget ned. Dette vil påvirke både den norske matproduksjonen, men også vår evne til å ta vare på viktig natur for framtida.
5. Redusert biologisk mangfold
Både matproduksjonen og inngrep i naturen fører til redusert biologisk mangfold. I landbruksproduksjonen blir det viktig å gjøre det mulig for bonden å øke mangfoldet både i form av vekstskifte, aktivt bruk av kantsoner og å ta vare på biologiske viktige soner i kulturlandskapet. Vi ser at dette krever økt kunnskap både blant rådgivere og bønder for å bli klar over det artsike områdene og hvordan en best kan ta vare på dette i en aktiv produksjon. Diveristet i produksjon over og under bakken vil være viktig for å unngå plante- og jordsjukdommer og dermed skape et mer robust produksjonssystem på sikt.
Klima- og miljøvennlig matproduksjon
Norsk økologisk landbruk er pådriver for sterkere miljøhensyn og bedre dyrevelferd i norsk landbruk. Både regjeringen og landbrukets som helhet løfter at økologisk landbruksproduksjon har en viktig spydspissfunksjon og drar landbruket i en mer bærekraftig retning, Dette anerkjenner også av dagens regjering i strategien Fra økologisk jord til middagsbord – Nasjonal strategi for økologisk jordbruk 2025–2032.
Økologisk landbruk har som mål å produsere mest mulig på naturens prinsipper, med mest mulig bruk av lokale ressurser. Dette innebærer lokale tilpasninger av produksjonen, for Norges vedkommende en grovfôrbasert og arealtilpasset drøvtyggerproduksjon, men også med planteproduksjon for menneskemat der det er geografisk og klimamessig mulig.
Flere av de produsentene som driver parallelt er klare på at tiltak som de ser fungerer godt i den økologiske driften overføres til den konvensjonelle driften. Dette ser vi har en viktig betydning særlig på å redusere plantevernmiddelbruk, men også tiltak for å bedre jordhelsa.
Økologisk Norge mener at det er viktig for et mer bærekraftig matsystem at følgende blir løftet i arbeidet:
1. Økologisk landbruk blir lagt til grunn som et av verktøyene for å gjøre norsk matproduksjon mer bærekraftig
2. Det jobbes for å sikre at vi når målet om 10% økologisk produksjon innen 2032 og at det derfor sikres forutsigbare rammer slik at flere bønder fortsetter med økologisk produksjon og nye legger om.
3. Rollen det økologiske landbruket har for å være en spydspiss for et samlet norsk landbruk ivaretas og styrkes med mer forskning og utvikling
4. For å sikre en robust verdikjede for økologisk produksjon så er det viktig at det kommer mål om offentlig innkjøp for å redusere flaskehalser som vi får i en forholdsvis liten verdikjede med lange avstander
5. For å øke kompetansen om norsk matproduksjon mener vi det vil være svært viktig at det framover i større grad blir fremmet urbant landbruk, andelslandbruk og ikke minst skolehager. Alt dette mener vi i Økologisk Norge er viktige for et beredskapshensyn, og kanskje aller viktigst for å fremme mer kunnskap og respekt for maten vi produserer og forbruker.
EU har tydelige ambisjoner på Økologisk som del av bærekratig matsystem i strategien “Farm to Fork” fram mot 2030. Våre naboland og EU har vist at målrettet arbeid og å sette mål for økologisk produksjon har effekt. De fremmer økologisk landbruk som en løsning for at matproduksjonen skal blir mer bærekraftig i framtida. EU mener at markedet for økologisk mat vil fortsette å vokse og økologisk landbruk drar landbruket som helhet i en bærekraftig retning med en positiv innvirkning på biologisk mangfold og jordkvalitet. Fravær av kjemiske plantevernmidler er positivt for både miljø og helse.
For Norge er det viktig å gi forutsigbarhet og stabilitet for at flere bønder skal legge om til økologisk produksjon og for å bedre ivareta spydspissrollen for et samlet norsk landbruk. Norsk landbruk skal kunne ta ut markedspotensialet for økologisk mat nå og på sikt. Vi må lære av satsningen i Sverige og Danmark for å styrke norsk økologisk landbruk
Offentlig innkjøp er et viktig virkemiddel før å løse flaskehalser som oppstår grunnet små volum, derfor bør det settes mål om økologisk i offentlige kantiner, slik som flere kommuner og fylkeskommuner allerede har gjort. Det vil bli enklere å gjennomføre tiltak på kommunalt og fylkesnivå hvis det settes et nasjonalt mål.
Vi forventer at utvalget løfter inn Økologisk produksjon selv om dette ikke står presisert i mandatet. Med et nytt mål for økt økologisk produksjon vil dette være svært viktig. Økologisk Norge kan bidra med mer kunnskap og stiller seg tilgjengelig for videre dialog, samarbeid og erfaringsutveksling i det videre arbeidet. Vi mener det vil være svært viktig at Matsystemutvalget kommer med konkrete og tydelige mål slik at vi kan sikre at vårt matsystem utvikler seg i en mer bærerkraftig retning framover.