NCD-alliansen ønsker å besvare dette spørsmålet med utgangspunkt i et folkehelseperspektiv.
Muligheter: Rapporten fra ekspertgruppen om kostnadseffektive tiltak som kan føre til et bedre kosthold og utjevne sosiale forskjeller i kostholdet, peker på et stort mulighetsrom. Ekspertgruppa har valgt ut fem prioriterte tiltak, og det gjenstår fortsatt å få på plass fire av disse:
· gratis frukt og grønt til barn og unge
· avgift på sukkerholdig drikke
· obligatorisk matmerking
· reformulering og porsjonsstørrelser
I tillegg vil vi løfte betydningen av tilgang på kvalifisert ernærings- og kostholdskompetanse i offentlig sektor, og at vi har handlingsplaner på konkrete områder som kosthold og forebygging av overvekt blant barn og unge.
Dilemma og utfordringer: I Norge har vi en intensjonsavtale for et sunnere kosthold, hvor matbransjen samarbeider med helsemyndighetene for å bedre kostholdet i befolkningen. Næringslivsaktørene har en viktig rolle, men det bør settes målbare krav som kan etterprøves, sånn at vi vet at det faktisk virker. Vi ønsker et større krav til åpenhet og transparens. Sett i lys av dette ville det være interessant å få innsikt i hvordan næringsinteresser påvirker helsepolitikken og i hvilken grad dette begrenser innføring av tiltak som vil bedre nordmenns kosthold. Vi etterlyser også uavhengige evalueringer over hvordan dagligvareaktører og næringsinteresser faktisk bygger opp under kostholdsrådene.
NCD-alliansen besvarer også dette spørsmålet med utgangspunkt i et folkehelseperspektiv.
Vi mener følgende fem tiltak er viktigst:
• Gratis frukt og grønt til barn og unge
• Sunn skatteveksling/avgift på sukkerholdig drikke
• Tilgang på kvalifisert ernærings- og kostholdskompetanse i offentlig sektor
• Langsiktig finansiering av effektivt, forebyggende ernæringsarbeid i fylker og kommuner.
• En ny handlingsplan for bedre kosthold, og en egen handlingsplan for forebygging av overvekt blant barn og unge
Vi vet hvilke kostholdstiltak som har effekt, basert på anbefalinger fra bla WHO, og det er et stort behov for å teste ut disse under norske forhold og implementere de tiltakene som har størst effekt.
NCD-alliansen mener at det bør opprettes en gruppe bestående av frivillige organisasjoner – som får samme rammer som den såkalte næringslivsgruppa. På den måten kan frivillige organisasjoner, som representerer en stor og sammensatt gruppe av befolkningen, være en motvekt til næringslivaktører – sånn at helsemyndighetene får balanserte råd.
—————————————
Kilder:
Rapporten Effektive kostholdstiltak https://www.regjeringen.no/contentassets/0d8fffbf76aa494b80ac7e588a8ce8a6/nn-no/pdfs/effektive-kosthaldstiltak.pdf
FoodEpi-rapporten: https://uni.oslomet.no/se/wp-content/uploads/sites/11/2020/09/FoodEPI_Rapport_2020_compressed.pdf
Evaluering av handlingsplan for bedre kosthold: Sluttrapport
Sluttrapport Handlingsplan kosthold 2017-2023.pdf