Norsk Selskap for ernæring v/ Jutta Dierkes, nestleder
Norsk selskap for ernæring
Vi forstår matsystemet som alle prosesser elementer og aktører som er involvert i produksjon, prosessering, distribusjon, tilberedning, konsum og avfallshåndtering av mat.
Medlemmene i styret til NSE har kommet med noen innspill som gjelder de deler av matsystemet som ligger tettest på konsum, da vår kompetanse er sterkest der.
Noen synspunkter:
• Produksjonen av mat er ikke bærekraftig og en stor bidragsyter til klimagassutslipp og miljøødeleggelser
• Befolkningen i Norge har et kosthold som ikke er i tråd med anbefalingene og er ikke bærekraftig (e.g. høyt inntak av kjøtt, animalske varer, lavt inntak av belgfrukter, nøtter, frukt og grønt)
• Dagens tiltak for å få befolkningen til å spise mer i tråd med anbefalingene som også er mer bærekraftig har fungert dårlig
DILEMMAER:
• Vi anbefaler mye mer frukt og grønt enn som kan dyrkes i Norge. Hva tenker vi om import av frukt og grønt? Hvordan kan grønnsaksproduksjon i Norge økes? Det samme gjelder også for nøtter og belgfrukter.
– Rød kjøtt skal begrenses, men bør dette også gjelde dyr som beiter på utmark? Hvordan skal disse utmarksområder brukes dersom ‘ingen’ bør spise kjøtt fra disse dyrene?
– Det er behov for sterkere tiltak strukturelle tiltak, og tiltak som tar inn systemperspektivet og arbeider med alle nivåer
– Eksempler er pristiltak på matvarer som er helsefremmende og har lavt klima -og miljøavtrykk og regler for matinnkjøp i stat/kommune
– Øke mat-og ernæringskompetansen (‘food literacy’ ) i befolkningen, særlig blant unge, ved å styrke tjenestene, blant annet skolefaget mat -og helse fag, samt ved å styrke mat-og ernæringskompetansen i undervisningen av blant annet barnehagelærerutdanning, lærerutdanning og helsesykepleierutdanning
– Styrke ernæringskompetansen i kommuner ved å ansette personer med høyere utdanning innen ernæring (klinisk ernæringsfysiologer, Msc i samfunnsernæring)
– Styrke lokal matproduksjon i distriktene – styrke utdanning og muliggjøre etterutdanning til bøndene/matprodusenter for å effektivisere matproduksjon i en mer bærekraftig retning
ingen kommentar
Vedlegg: .