-
Kristin Halvorsen
Leder av Kjernekraftutvalget
Kristin Halvorsen er direktør ved CICERO Senter for klimaforskning. Halvorsen er tidligere politiker, var stortingsrepresentant fra 1989 og medlem av Stoltenberg II-regjeringen fra 2005 til 2013. Hun var Norges første kvinnelige finansminister fra 2005 til 2009 og kunnskapsminister fra 2009 til 2013. Halvorsen var leder av Sosialistisk Venstreparti fra 1997 til 2012. Hun er hatt ulike verv og var blant annet leder av Bioteknologirådet (2014 – 2019), var medlem av Mork-utvalget i 2016 og Klimautvalget 2050 i 2022-23. Halvorsen er i dag Vice Chair i CCICED (China Council for International Cooperation on Environment and Development), styremedlem i Statkraft, styreleder i Kronprinsparets Fond og nestleder i styret i SEI (Stockholm Environment Institute).
-
Jørgen Bjørndalen
utvalgsmedlem
Jørgen Bjørndalen er sjefskonsulent i DNVs divisjon Energy Systems, i seksjonen for energimarkeder og strategi. Hans spesialområde er utforming og regulering av kraftmarkedet, hvordan skillet mellom det kommersielle domenet og den regulerte nett- og systemdriftsvirksomheten kan forbedres, og hvordan markedsaktørene kan tilpasse sine strategier og aktiviteter under energiomstillingen. De siste årene har han særlig arbeidet med prisdannelsen i kraftmarkedet (han var sekretariatsleder for Strømprisutvalget), forbedring av nettselskapenes prosesser og rutiner for tilknytning av nye kunder, og analyser av fremtidsmarkeder for kraft. Hans viktigste kunder er ulike europeiske systemdriftsoperatører for transmisjonsnettet (TSOer) og myndigheter (RME, Energimarknadsinspektionen, ACER, DG ENER).
-
Monica Endregard
utvalgsmedlem
Monica Endregard er sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Endregard har en doktorgrad i uorganisk kjemi fra NTNU. I løpet av 28 år ved FFI har hun ledet forskningsprogrammer og internasjonale samarbeidsprosjekter innen beredskap mot kjemiske og radiologiske trusler. Hun ledet FFI samfunnssikkerhetsprogram «Beskyttelse av samfunnet (BAS)» med vekt på sivil-militær krisehåndtering og beredskap ved alvorlige nasjonale kriser i rammen av totalforsvaret. Hennes nåværende forskningsfelt er cybersikkerhet og risikoforskning, spesielt utvikling av tilnærminger for å vurdere risiko og sikkerhet i komplekse cyber-fysiske systemer.
-
Daniel Karlsson
utvalgsmedlem
Daniel Karlsson er Senior Principal ingeniør i DNV Energy. Han har doktorgrad i elektroteknikk fra Chalmers tekniske universitet i Sverige. Inntil nylig var han visepresident i Gothia Power AB. Han har tidligere arbeidserfaring fra ABB Automation Technology Products og som kraftsystemanalytiker i Sydkraft (nå E.ON). Karlsson har arbeidet med vern og kraftsystemanalyse og forsket på spenningsstabilitet og kollapsfenomener, inkludert teoretiske undersøkelser på og omfattende feltmålinger i kraftsystemer. Han fungerer som adjunkt ved Chalmers og har veiledet en rekke diplom- og Ph.D-studenter. Nylig har han vært prosjektleder for flere kraftsystemanalyseprosjekter i Nord-Europa og bidratt til forstyrrelsesundersøkelser over hele verden. I det siste har kjernekraftstatbilitet og kjernekraft versus vindkraft vært et hett tema i Sverige, der Karlsson har gitt betydelige vitenskapelige bidrag. Han er medlem av Cigré og seniormedlem i IEEE og har vært aktiv i flere Cigré og IEEE arbeidsgrupper.
-
Carl-Magnus Larsson
utvalgsmedlem
Carl-Magnus Larsson er konsulent, basert i Stockholm og har mer enn 30 års erfaring fra arbeid med strålevern. Etter studier i kjemi og biologi og en forskningskarriere ved Stockholms Universitet, begynte han i 1993 i en av forgjengerne til strålevernsmyndigheten i Sverige. Han var senere sjef for den føderale strålevernsmyndigheten i Australia fra 2010-2022 og deretter under ett år som spesialrådgiver for Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). Larsson har arbeidet med utvikling og implementering av det Internasjonale Atomenergibyråets (IAEA) sikkerhetsstandarder, deltatt i utvikling av det internasjonale systemet for strålevern i den Internasjonale strålevernskommisjonen (ICRP), ledet EU-prosjekt og vært ordfører for FNs komité for strålingseffekter (UNSCEAR). Fra 2018-2024 var han visepresident for Kjernesikkerhetskonvensjonen.
-
Astrid Liland
utvalgsmedlem
Astrid Liland er HMSK-direktør i Thor Medical som produserer radioaktive stoffer til kreftbehandling. I mange år var hun seksjonssjef og avdelingsdirektør i DSA der hun bla. arbeidet med radioaktiv forurensning og konsekvenser for mennesker og miljø, atomulykkene i Tsjernobyl og Fukushima, og atomberedskap. Hun tar en PhD deltid på NMBU om samfunnskonsekvenser av atomulykker. Astrid har god kjennskap til atomenergi, atomulykker og atomberedskap, og inngående kunnskap om radioaktivitet og stråling. Hun har hovedfag i kjernekjemi fra Universitetet i Oslo.
-
Lars Petter Maltby
utvalgsmedlem
Lars Petter Maltby er direktør for Prosess21 og ansatt i Norges forskningsråd. Maltby har 30 års industriell erfaring, inkludert 12 år som CEO & General Manager for Saint-Gobain silisiumkarbid-aktivitet i Europa. Han var tidligere teknologileder (Chief Technology Officer, CTO) i Eyde-klyngen og leder for Battery Norway. Han var medlem i Klimautvalget 2050 og innehar ulike styreverv, inkludert for Å Energi, Returkraft, Glencore Nikkelverk og Seram Coatings. Maltby er utdannet sivilingeniør i maskin og har en doktorgrad i prosessteknologi fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)
-
Linda Nøstbakken
utvalgsmedlem
Linda Nøstbakken er forskningsdirektør ved Statistisk sentralbyrå og professor ved Norges Handelshøyskole (NHH). Hun har tidligere vært prorektor for utdanning ved NHH og assistant professor ved University of Alberta i Canada. Nøstbakken har deltatt i en rekke regjeringsoppnevnte utvalg og ledet både Havbruksutvalget (NOU 2023: 23) og Lavlønnsutvalget (NOU 2024: 11). Hun har doktorgrad i samfunnsøkonomi fra NHH og er styremedlem i Norges Forskningsråd.
-
Sigrid Eskeland Schütz
utvalgsmedlem
Sigrid Eskeland Schütz er professor i rettsvitenskap og visedekan ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen, og nestleder i Klagenemnda for miljøinformasjon. Hun har doktorgrad på temaet krav til konsekvensutredninger ved planer og prosjekt i lys av EU/EØS-rettslige krav. Tidligere ledet hun forskergruppen for naturressursrett ved fakultetet, og spesialiserer seg på miljørett og særlig arealplanlegging på land og sjø, og tilhørende prosesskrav, som krav til konsekvensutredninger. Hun har ledet og deltatt i en rekke tverrvitenskapelige forskningsprosjekter knyttet til bærekraft, arealplanlegging på land og hav og sektorer som havvind og karbonlagring, og vært medlem av regjeringsoppnevnte ekspertutvalg, som NOU 2010: 9 «Et Norge uten miljøgifter.»
-
May Thorseth
utvalgsmedlem
May Thorseth er professor i filosofi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Thorseth er leder av NTNUs Program for anvendt etikk (siden 2001), og er nestleder for forskning ved eget institutt. Hun har en sentral rolle i arbeidet med forskningsetikk ved NTNU, og arbeider tverrfaglig rundt sentrale fagområder som bærekraft og kunstig intelligens. Hun har også en viktig rolle som etikkrådgiver for flere store EU-forskningsprosjekter knyttet til vannteknologi (bærekraftig energi, gjenbruk og sirkulær økonomi). Thorseth har omfattende erfaring med komitéarbeid knyttet til forskningsetikk (REK, NEM), bioteknologi (Bioteknologirådet), forsvarssektoren (Etisk råd for forsvarssektoren). Siden 2020 er hun styreleder og preses for Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, DKNVS.
-
Asgeir Tomasgard
utvalgsmedlem
Tomasgard er professor i operasjonsanalyse ved NTNU og direktør for NTNU Energi og NTNU Energy Transition Initiative. Hans forskning fokuserer på tekno-økonomisk modellering, med særlig vekt på overgangen til nullutslipps energisystemer og avkarbonisering av transport, industri og bygg. Tomasgard har en rekke verv, inkludert styremedlem i Klimastiftelsen, Energi21 og Gassco AS, samt deltakelse i flere internasjonale organisasjoner
-
Atle Valseth
utvalgsmedlem
Atle Valseth har vært ansatt ved Institutt for energiteknikk siden 1986. Han har utdannelse innen maskinteknikk fra Østfold ingeniørhøgskole og er sivilingeniør fra NTH (nå NTNU) innenfor prosess-/strømningsteknikk. Han har tatt videreutdanning innenfor økonomi og har tittel som bedriftsøkonom. Valseth har vært driftssjef og hatt det løpende sikkerhetsansvaret for Haldenreaktoren. Fra 2002-2013 var Valseth sikkerhetssjef ved IFE. Senere har han bl.a. vært øverste leder for IFE nukleære forskning ved Haldenreaktoren og JEEP II-reaktoren på Kjeller og ledet stabsvirksomheten og IFEs divisjon for nukleær sikkerhet og drift, som omfatter ansvar for alle IFEs atomanlegg inkludert tilrettelegging for dekommisjonering. Valseth er også IFEs stedfortredende adm. direktør. Han har tidligere erfaring med utvikling av treningssimulatorer for kontrollromsoperatører og sikkerhet innenfor oljeindustrien. Videre har han vært med i flere internasjonale komiteer og styrer, blant annet i IAEA og OECD/NEA. Videre har han deltatt i flere ekspertteam nedsatt av IAEA for å delta i gransking og inspeksjon av sikkerhets- og sikringsarbeidet ved forskningsreaktorer i flere land.