Det sentrale eldreråd i Oslo

Eldres tannhelse
Innspill til Tannhelseutvalget, 07.12.2022 fra det sentrale eldreråd i Oslo
Det sentrale eldrerådet er et rådgivende organ nedsatt av Bystyret i Oslo. Rådet skal være rådgivende og høres i alle saker som angår eldre før sakene sluttbehandles politisk. Rådet kan også ta egne initiativer for å fremme saker som handler om eldres livskvalitet og vilkår i samfunnet generelt. Tannhelse er ett av slike områder.
Takk for muligheten til å gi innspill på et såpass tidlig stadium i Tannhelseutvalgets arbeid. Det er prisverdig.
Eldre – eller seniorer om man vil – er grovt sett gruppen mellom 60 og 90 år, og de er selvsagt ingen ensartet gruppe. Vi må skille mellom friske eldre som klarer seg selv både når det gjelder tann- og munnpleie og eldre med omsorgsbehov, hjelpetrengende eldre og eldre med sammensatte diagnoser. Det er de siste gruppene vi ønsker å gi innspill til her.
Vi kan slå fast at tannprotesenes tid er på hell, fler og fler har egne tenner livet ut. For å kunne ha egne tenner livet ut kreves det god tann- og munnhelse, egen ivaretakelse i hverdagen og mulighet for jevnlige tannlegebesøk. Dessverre er det slik at mange friske eldre prioriterer bort eller utsetter tannlegebesøk grunnet økonomi. Det er et kjent problem at eldre ikke får i seg nok og god nok næring, noe som fører til underernæring som igjen påvirker kroppens organer. Friske tenner er viktig for kroppens evne til å ta til seg god næring. For en eldre personer kan det få katastrofale følger dersom munn- og tannhelsen er i en slik forfatning at vedkommende har problemer med å spise.
Rådets prinsipielle mening er at tenner er en del av kroppen og skal betraktes som et hvert annet helseproblem. Legebesøk medfører at pasienten betaler en egenandel, hos tannlegen må pasienten betale behandlingen fullt ut. Rådet mener at kroppen skal ses som en helhet for å oppnå god helse. Det bør derfor innføres fri tannlegebehandling med egenandel også her.
Enkelte grupper har i henhold til Tannhelsetjenesteloven krav på fri eller subsidiert munn- og tannhelsebehandling. Vi finner eldre blant de med slike rettigheter, men det viser seg at langt fra alle benytter seg av en slik rett. Det kan være flere årsaker til det. En årsak kan være manglende informasjon, eller feilrettet informasjon. Norge har en stor gruppe med minoritetsbakgrunn. Det blir flere eldre også i denne gruppen. Riktig tilpasset informasjon på flere språk er viktig for å ivareta denne gruppen også.
Det er et politisk mål at vi skal bo i eget hjem så lenge som mulig, helst livet ut. Regjeringen kommer nå med sin Bo-trygt-hjemme reform hvor kommunene skal legge til rette for at dette er mulig. Det er imidlertid mange hjemmeboende eldre som ikke har helse- og omsorgstjenester fra kommunen og dermed ikke får muligheten til fri tannbehandling etter tre måneder i hjemmesykepleiens tjeneste. Rådet mener det må innføres en mekanisme som fører til at alle eldre over 67 år får dette tilbudet, et av mange tilbud som er nødvendig for at eldre skal kunne bo hjemme lengst mulig. Når målet er at vi skal bo hjemme lengst mulig er det viktig å se på utviklingen av blant annet demenssykdommer. I Oslo vil antall personer med demenssykdom mer enn dobles i løpet av få år. Denne gruppen er generelt særdeles sårbar og det må legges til rette for at munn- og tannhelse ivaretas på en god måte.
Våre eldste eldre som bor i sykehjem eller omsorgsbolig er enkle å nå, da informasjon gis av personale og det er rutiner for tannbehandling. Hjemmeboende eldre uten helse- og omsorgstjenester trenger en annen informasjonskanal. Former for oppsøkende virksomhet, informasjon hos fastleger, seniorveiledere i kommunen og seniorsentra er god arenaer.
I en høringsuttalelse om munn- og tannhelse fra mai 2022 skriver det sentrale eldrerådet at «det er viktig at retten til gratis tannhelsetjeneste blir gjort kjent for gruppene som har krav på dette. Fastleger, seniorsentra og seniorveiledere er relevante i dette arbeidet». Det bør i tillegg utarbeides informasjon på flere språk for å ivareta eldre med minoritetsbakgrunn.
Videre skriver rådet at «Når eldre hjemmeboende har behov for helse- og omsorgstjenester for å ivareta stell og personlig hygiene, må hjelp til munn- og tannstell inngå i dette. For de fleste eldre oppstår slike hjelpebehov mens de fortsatt bor hjemme. Tiltak for å bedre eldres munnhelse må også rettes mot disse.»
Eldrerådet understreker at Tannhelsetjenesten bør gi både informasjon og opplæring til seniorveiledere og ansatte på seniorsentre i behovet for og verdien av god munn- og tannhelse. Det satses mye på frivillighet og pårørende for å løse fremtidens eldreomsorg. Pårørende er også en gruppe som trenger informasjon og opplæring slik at de kan bli en reell ressurs i eldreomsorgen. En slik opplæring bør blant annet ta for seg vanlige sykdommer som oppstår i munnhulen hos eldre og verdien av en god munn- og tannhelse.

Det sentrale eldreråd ønsker Tannhelseutvalget lykke til med et særdeles viktig arbeid. Vi har løftet noen få fliker av temaet, og kommer gjerne tilbake også senere i prosessen.
Oslo, 07.12.2022 Sturla Bjerkaker, leder og Kari Hauge nestleder av det sentrale eldrerådet i Oslo

Innspill-Tannhelseutvalget.pdf