Harald Ag lege og tannlege

Innspill til framtidig organisering av tannhelsetjenestene i Norge.
Dette innspillet gjelder hvilke grupper tannleger som skal kunne behandle pasienter med offentlig støtte/Helfosøtte.
Om en sammenligner våre tjenester med de tjenester statlige helseinstitusjoner kjøper av private helseaktører så er den type tjeneste vi leverer nettopp den type tjeneste der private behandlere vil kunne være med å bidra til å løse oppgavene. Riktig reguler vil en trolig få den mest kostnadseffektive tjenesten her.
Det handler om relativet enkle repetitive inngrep uten komplikasjonsfare med tanke på at sykehusene skal bli belastet med komplikasjoner etter inngrepene som utføres.
Inngrepene som utføres i tannhelsetjenesten er enkle og oversiktlige og ikke som i sykehusene der sykdomsbildet hos pasientene kan være mer komplekst med mange diagnose, flere avdelinger involvert og det kan være vanskelig å finne hoveddiagnosen for prissetting av utført tjeneste i DRG systemet.
Ved tannbehandling vil en enklere finne en pris per inngrep som gjør ordningen ukomplisert å forholde seg til.

Fri prissetting av tannhelsetjenester i privat sektor har ført til en diskusjon om Helfo-støtten kommer pasienten nok til gode eller om dette drar opp prisen på behandlingen.
Jeg vet ikke om det finnes noe statistikk på dette området, men jeg tenker det må være mulig å finne ut av. Samfunnsodontolog Grytten ved UIO har muligens forskningsartikler.
I henhold til annen statistikk hentet ut fra Helfo`s tall så utfører de fleste sitt arbeid i henhold til intensjonen. Men regelbrytere vil finnes. Spørsmålet er da om en skal ta regelbryterne eller endre reglene.
I og med at det ikke finnes en øvre takst for hva en behandling skal koste/prisregulering så er det her vanskelig å ta de som misbruker systemet.

Å innføre en regel om at behandling som utføres med Helfosøtte skal følge offentlig takst vil være en mulighet for å regulere dette.

Dette er slik en nå også reorganiserer seg tilbake i TOO(Tortur, overgrep og odontofobi) -tjenesten.
Om en ser på odontofobi pasienten i TOO prosjektet så ble disse behandlet i privat sektor med støtte fra Helfo fram til for 8 år siden. Et utvalg kom fram til at det ble behandlet for MANGE pasienter under denne diagnosen og Helfostøtten til denne gruppen ble inndratt. Denne pasientgruppen får nå fullfinansiert behandlingen via TOO prosjektet, men er her kapasiteten i den offentlige tannhelsetjenesten som utfører dette veldig lav. Dette fører nå til at alt for FÅ pasienter for den behandlingen de trenger. Det er lange ventelister og TOO administrasjonen må flere steder sende pengene tilbake igjen til staten.
Dette har nå ført til at tannleger i privat sektor har blitt invitert inn i TOO prosjektet og kan nå utføre behandling på denne gruppen igjen etter at de har blitt kurset.

Behandlingen utføres i henhold til offentlige takster.

Jeg bidrar gjerne i diskusjoner rundt organisering av den framtidige tannhelsetjenesten i Norge.

Med vennlig hilsen
Harald Ag