Landsforbundet for offentlige pensjonister

Oslo 8.desember 2022
Helse- og omsorgsdepartementet
v/ Tannhelseutvalget

Uttalelser fra LOP – Landsforbundet for offentlige pensjonister

I løpet av de siste seks årene har LOP tatt tannhelse for eldre opp i forbindelse med statsbudsjettene, og krevd at tannhelse skal være en del av det offentlige helsetilbudet og komme inn under trygdesystemet, med egenandeler på lik linje med andre sykdommer. Dette for at personer med store utgifter til nødvendig tannbehandling, kommer inn under frikortordningen.

LOP er glad for at regjeringen utvider ordningen med fri tannbehandling for ungdom opp til 26 år, og at personer med hjemmesykepleie over en viss tid eller institusjonsplass får fri tannbehandling.

Mange eldre får problemer med tennene, brekkasje, gamle fyllinger som faller ut, etc. I tillegg er vi kjent med at sykdommer som f.eks. diabetes m.fl. og medisiner har bivirkninger som går utover munn, tenner og kjeve. Dessuten oppstår det munntørrhet hos de fleste eldre, og som kan skade tennene.

Det er et politisk ønske om at eldre skal bo lengst mulig hjemme og klare seg selv. Personer med dårlig økonomi, lar være å oppsøke tannlege for nødvendig behandling. Når de har betalt det nødvendigste, som økte boutgifter, økte priser på strøm, mat, transport til lege og spesialist helsetjeneste, har de ikke råd til tannlegebehandling.

Dette er svært uheldig. Dårlige tenner kan gi infeksjoner i munnhule og tenner. Dårlig tenner gir problemer med å tygge, slik at de må velge et dårlig kosthold. Munnhule- og tanninfeksjoner kan også gi alvorlige sykdommer som blodforgiftning, blodpropp i årene til hjernen og hjertesykdom m.m.

Som et ledd i «Bo trygt hjemme» reformen, bør derfor tannhelse være et prioritert felt, slik at pensjonister kan få økonomisk støtte til tannpleie, før de kommer inn under offentlig omsorg.

Med vennlig hilsen

Rannveig Bærheim
leder Sentralstyret Jeanne Billehaug
leder Helse- og velferdsutvalget

LOP-angaende-Tannhelse.pdf