Norsk forening for odontofobi v/ Dorith Aase Eriksen

Norsk forening for odontofobi (NOFOBI) ønsker at den offentlige tannhelsetjenesten og tannleger/tannpleiere i privat sektor skal samarbeide for å hjelpe flest mulig pasienter som har tannbehandlingsangst, odontofobi og lignende tilstander som i sterk grad vanskeliggjør å kunne motta nødvendig behandling.
NOFOBI opplever at TOO-prosjektet (Tilrettelagt tannbehandling for personer som har vært utsatt for tortur, har odontofobi eller har vært utsatt for overgrep) praktiseres noe ulikt på landsbasis med forskjellig grad av samarbeid mellom sektorene. Dersom utvalget vil gjøre en endring i tannhelsesektoren bør endringen føre til at dette samarbeidet styrkes. Vår forening har kjennskap til mye god kompetanse i privat sektor som TOO-prosjektet gjennom DOT bør benytte seg av. NOFOBI mener at TOO-pasienter bør kunne få sin munnhelsebehandling over stønadsordningen etter Lov om folketrygd (Helfo) etter utredning (med eventuell innledende behandling) i TOO-team.
Vi støtter også forslaget om at den eldre/syke voksne pasienten skal kunne få beholde sitt faste trygge munnhelsepersonell selv om man på et tidspunkt i livet skulle trenge hjemmesykepleie eller lignende. La en pasient med hjemmesykepleie få velge mellom fri behandling i DOT eller helfostønad hos sin private tannlege. Da vil den offentlige tannhelsetjenesten få mer kapasitet til å utføre sine prioriterte oppgaver. Det vil igjen komme personer med odontofobi til gode, samt kunne gi mer tid til å arbeide med forebygging av utvikling av tannbehandlingsangst/fobi. Vi vil med dette vektlegge at å ikke være i stand til å motta adekvat behandling i munnen kan redusere livskvaliteten, redusere den generelle helsen og mangedoble den økonomiske støtten som fellesskapet må dekke for den enkelte.

Med vennlig hilsen
Styret i Norsk forening for odontofobi
v/leder Dorith Aase Eriksen
www.nofobi.no