Det vises til Rushåndhevingsutvalgets brev av 20. oktober 2023 hvor det bes om innspill til utvalgets oppdrag. Nedenfor følger Sør-Øst politidistrikts innspill til noen av temaene utvalget er bedt om å utrede nærmere.
1. Lovregulering av en straffeutmålingsordning hvor det normalt skal reageres med straffeutmålingsfrafall eller påtaleunnlatelse overfor rusavhengige
Det er usikkert om det er behov for en egen lovhjemmel for straffeutmålingsfrafall og påtaleunnlatelse ut over de føringer som er gitt og den praksis som nå følges. På den annen side vil en lovfesting bidra til en noe større forutberegnelighet for borgerne.
2. Den rettslige avgrensningen av begrepet rusavhengige
Kjernen i begrepet er avklart i HR-2022-733 og det oppstår sjelden problemer i praksis knyttet til dette. Saker som gjelder besittelse og bruk av narkotika der mistenkte er rusavhengig opprettes ofte i forbindelse med andre straffesaker eller der det dreier seg om åpenlys bruk/besittelse.
I noen tilfeller kan yttergrensene for begrepet rusavhengig være vanskelig å trekke opp. Det vises særlig til barn under 18 og unge voksne, som i noen tilfeller har et omfattende rusbruk som påvirker store deler av tilværelsen. Det er viktig at definisjonen av begrepet ikke hindrer politiet i å henvise denne gruppen videre til hjelp gjennom de kommunale rusenhetene.
3. Den strafferettslige tilnærmingen til personer med begynnende rusavhengighet
Det er viktig at personer med begynnende rusavhengighet blir tilbudt hjelp tidlig. Det er i dag lagt opp til at de kommunale rusenhetene primært skal få sine saker gjennom påtaleunnlatelse med vilkår om oppmøte ved kommunal rusenhet. I mange tilfeller besitter imidlertid politiet viktig informasjon om enkeltpersoner eller grupper i lokalsamfunnet som synes å være i startfasen av en rusavhengighet, men uten at det blir opprettet straffesaker på konkret bruk og besittelse av narkotika. Skal man sikre tidlig tilbud om hjelp er det viktig at det legges opp til at de kommunale rusenhetene også kan motta bekymringer fra politiet utenfor det strafferettslige sporet.
4. Hvorvidt de strafferettslige og straffeprosessuelle virkemidlene politiet har til rådighet i dag er egnet til effektivt å kunne avdekke og forebygge narkotikabruk hos unge, og hvilke andre virkemidler politiet eventuelt trenger
Sør-Øst politidistrikt oppfatter rettstilstanden hva gjelder tvangsmiddelbruk i mindre alvorlige straffesaker som tilstrekkelig klare, særlig avklart gjennom Riksadvokatens brev av 9.4.21 og oppfølging av dette brevet. Det hersker noe usikkerhet rundt hva som skal og bør skje videre i de tilfellene personer, som gjennom påtaleunnlatelse er pålagt å møte ved kommunal rusenhet, ikke møter.
Hvorvidt politiets avdekking av bruk av narkotika blant unge med påfølgende straffereaksjon og om dette virker forebyggende for den enkelte og for ungdom som helhet, er en del av en større politisk diskusjon. Sør-Øst politidistrikt mener at forebygging av rusavhengighet blant unge primært dreier seg om andre tiltak enn politiets strafferettslige virkemidler.