Knut T. Reinås / FMR: Fellesskap-Menneskeverd-Rusfrihet

Oslo 29.11.2023
RUSHÅNDHEVINGSUTVALGET
Høringsuttalelse

FMR: Fellesskap-Menneskeverd-Rusfrihet (tidl. Forbundet Mot Rusgift) er en organisasjon som har et engasjement innen så vel forebygging av rusmiddelskader, som av behandling og rehabilitering. Vi takker for invitasjonen til å bli hørt i denne saken som Rushåndhevingsutvalget nå arbeider med. Vi går ut fra som en selvfølge at dette utvalgets arbeid også legges til grunn for den varslede stortingsmeldingen om forebygging og behandling av rusproblematikk som regjeringen har varslet våren 2024.

I Hurdalsplattformen heter det at «Samtidig vil regjeringen gå imot en generell avkriminalisering av narkotika». FMR er enig i dette. I tråd med dette har vi utformet en høringsuttalelse som viser hvordan dette kan gjennomføres, samtidig som det også innebærer en endring av samfunnets ruspolitikk.

Hva betyr det at innehav og bruk av illegale narkotika er forbudt?
Ifølge vår oppfatning må det bety at overtredelse må møtes med en samfunnsmessig reaksjon, og at overtredelsen opphører. Dette må gjelde likt for alle samfunnsborgere. Loven må være lik for alle. FMR er glade for at regjeringen i rushåndhevingsutvalgets mandat løfter fram behovet for lovendringer som kan styrke det samlede lovverket rundt både ulike brukergruppers rettigheter og de myndigheter som skal sørge for at lovverket håndheves.

FMR foreslår bl.a. følgende endring:
1. Et tillegg til lovparagrafen om rådgivningsenheter om at vilkår skal være av en viss varighet, f.eks. minimum 6 måneder.
2. At ungdom overfor den samme enheten også kan inngå en frivillig ruskontrakt, selv om den ikke har vært innom politiet.
3. Henvisning til rådgivningsenheter i russaker etter avdekking og rapport fra politiet skal betraktes både som en kombinert straffegjennomførings- og helsetjeneste.
4. Politiet må få presisert sin plikt og mulighet til å forebygge, avdekke og følge opp narkotikabruk blant unge.
5. Politiet må få adgang til virkemidler som kan sikre bevis ved avdekking av narkotikabruk og innehav av narkotika, selv om det er til eget bruk.
6. Politiet må gjenoppta praksis med ruskontrakter overfor unge, eksperimenterende narkotikabrukere.
7. Rådgivningsenhetene i russaker må få et omfattende og koordinerende mandat som kan gi hjelp og støtte til både rusavhengige, leilighetsbrukere av narkotika og unge, eksperimenterende stoffbrukere.
8. Rådgivningsenhetene må ha et godt og fruktbart forhold til så vel politiet, som til spesialisthelsetjenesten og frivillige organisasjoner.

Innspill fra FMR (pdf)