Emil Gjerde Engebretsen

Oppdraget til rushåndhevingsutvalget er konstruert av en dyptsittende moralisme som velsigner en type rusmiddel, mens besittelse og bruk av andre rusmidler skal medføre straff.

Forbudet rammer skjevt og det er ingen grunn til å tro at innføring av ny verktøykasse til politiet eller andre strafferettslige rammer vil endre på dette.

Bruk og besittelse er ikke definert som alvorlig kriminalitet som skal prioriteres, så det fremstår helt meningsløst å gi politiet et påskudd for dette.

Hvis kriminalisering fortsetter, vil den organiserte kriminaliteten holde stand og mest sannsynlig fortsette å vokse. Sett i lys av dette er det svært uklokt å opprettholde kriminaliseringen, som både sluker ressurser og fokus hos politiet.

Den internasjonale trenden for å bekjempe problemet er legalisering. I Canada er det kun 5% som kjøper illegal cannabis regelmessig. I Tyskland planlegges legalisering i 2024 og Nederland starter et prøveprosjekt der hele verdikjeden skal underlegges statlig regulering.

Det eneste landet som har lykkes med å redusere illegalt salg av rusmidler, er Canada. De har legalisert Cannabis. I løpet av 2024 vil Tyskland følge etter og Nederland starter snart opp et prøveprosjekt.

Det har aldri, og vil aldri være forholdsmessig å straffe bruk og besittelse av rusmidler. Det er noe de fleste av oss tar for å føle oss bedre, men av uforklarlige årsaker så vil ikke politiet og strafferetten anerkjenne dette.

Hvis ønsket er å minimere skader av rusbruk og organisert kriminalitet, er legalisering den eneste målrettede løsningen. Hvis å straffe er det viktigste, ønsker jeg dere lykke til med å forsvare at det vil gjøre annet enn å hindre nødvendig helsehjelp til de som har behov, og at det illegale markedet vil bli mindre. Så lenge rusmidler har eksistert, har det aldri skjedd noe sted i verden.