Ove Øyås

Min mening er at dette «Rushåndhevingsutvalget» er tilnærmet meningsløst og ikke bidrar med stort annet enn å kaste bort verdifull tid mens vi venter på at Norge skal gjøre som de fleste andre sammenlignbare land og bevege seg vekk fra straff i ruspolitikken. Vi har allerede et svært solid faktagrunnlag fra internasjonal forskning, godt oppsummert i det norske Rusreformutvalgets NOU fra 2019, som sier at straff har store negative effekter på folks liv men ikke har noen effekt når det gjelder å redusere folks bruk av ulovlige rusmidler. Tvert imot, kan straff føre til dramatisk forverring av en allerede vanskelig livssituasjon for brukere. Norge ligger helt i toppen av overdosestatistikken i Europa og det norske politiet, som av en eller annen grunn jobber veldig hardt for at rusbrukere fortsatt skal møtes med straff, sier selv at det ikke er vanskelig å få tak i ulovlige rusmidler i Norge i dag.

Dette utvalget har fått i oppgave å skille mellom ulike grupper av rusbrukere slik at noen skal straffes for sin rusbruk mens andre, formodentlig de som har utviklet et tilstrekkelig dokumenterbart problem, ikke skal straffes. Dette skillet er det, såvidt jeg forstår, fullstendig umulig å innføre i praksis. Skal helsepersonell bestemme hvem som skal straffes og ikke? Skal en rusbruker som ikke har utviklet et «stort nok» problem straffes helt til vedkommendes problem har blitt nettopp «stort nok» ved en senere anledning? I en slik situasjon vil ikke loven gjelde likt for to personer som har begått nøyaktig samme lovbrudd, noe som blant annet er grunnleggende i strid med den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen.

Min forventning til utvalget er at det innrømmer at det ikke er mulig å gjennomføre et lovlig skille mellom grupper av norske borgere i sin anbefaling. Jeg håper en ny regjering i 2025 vil slutte å kaste bort tiden og få oss tilbake på sporet mot en faktabasert og skadereduserende ruspolitikk, nærmere bestemt avkriminalisering og etter hvert regulert omsetning av rusmidler som i dag er ulovlige.

Ove Øyås
Biologiforsker