Universitetet i Bergen – Institutt for global helse og samfunnsmedisin

Innspill fra Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen

Instituttet har kommentarer på følgende punkt:
• Lovregulering av en straffutmålingsordning hvor det normalt skal reageres med straffutmålingsfrafall eller påtaleunnlatelse overfor rusavhengige.
Kommentar: Det bør i første omgang tas stilling til hvem som kan defineres som rusmiddelavhengig, hvordan og av hvem. Dette er en oppgave for fagpersoner med relevant ekspertise (lege eller psykolog med kompetanse på rusmiddelavhengighet).
• Den rettslige avgrensningen av begrepet rusavhengig.
Kommentar: Det er uklart hva menes med den rettslige avgrensningen. Rusmiddelavhengighet er ikke et begrep, det er en tilstand som diagnostiseres etter internasjonale sykdomsklassifiseringsverktøy som ICD-10 eller DMS 5. Tilstanden kan graderes som mild, moderat eller alvorlig.
• Den strafferettslige tilnærmingen til personer med begynnende rusavhengighet.
Kommentar: Vises til kommentarene over. Hva menes med begynnende rusavhengighet? Begynnende bruk av rusmidler er ikke det samme som begynnende rusmiddelavhengighet (som er en klinisk tilstand).
• Hvilket beviskrav som skal gjelde for vurderingen av om gjerningspersonen skal anses som rusavhengig.
Kommentar: Dokumentasjon er viktig som grunnlag for vurdering av avhengighetstilstand, men det kan være mangelfullt. Vurdering av om det foreligger en rusmiddelavhengighet er en oppgave til fagpersoner med relevant ekspertise (lege eller psykolog med kompetanse på rusmiddelavhengighet).
• Hvordan man skal sikre at mistenktes vern mot selvinkriminering ivaretas.
• Hvilke mengder narkotika som skal anses å være til egen bruk (terskelverdier).
Kommentar: Dette bør overlates til relevant ekspertise. Det er imidlertid stor variasjon i mengde rusmidler som inntas av den enkelte per tidsenhet, og det bør skilles mellom dagsdose og ukedose.
• Den praktiske håndhevingen av et slikt reaksjonsregime, og hvilke utfordringer som kan oppstå når avhengighet tillegges rettslig betydning i det strafferettslige sporet.
Kommentar: vises til kommentar til punkt 2.