Psynapse

Psynapse takker for anledning til å sende innspill til Rushåndhevingsutvalget.

Vedlagt er vårt fullstendige høringsinnspill.

Hovedpunkter i høringsinnspillet:

1. Utvalget er for smalt sammensatt til å gi en tilstrekkelig inngående utredning av punktene i mandatet, og burde som minimum inkludert personer med helsekompetanse, kriminologisk kompetanse og personer med brukererfaring.

2. Utvalgets mandat legger til grunn premisser som det enten er svakt faglig belegg for eller som er direkte feilaktige.

3. EMK, Grunnloven og allmenne rettsprinsipper gir ikke grunnlag for ytterligere straffeprosessuelle tvangsmidler enn det som fremgår av Riksadvokatens presisering i brevet av 9. april 2021

4. Fjerning av fengselsstraff bør gjelde all befatning av narkotika til eget bruk, herunder erverv og innehav av mer enn 1-2 brukerdoser nærstående til bruk.

5. Vi anser det som svært krevende å komme opp med en definisjon av rusmiddelavhengighet som både er tilstrekkelig treffsikker og rettssikker, og samtidig praktisk anvendbar for politi som påtreffer personer mistenkt for narkotikalovbrudd. En slik definisjon bør uansett ikke basere seg på kriterier basert på stereotype kjennetegn ved rusmiddelavhengige.

6. Rusreformutvalgets forslag til terskelverdier er et godt utgangspunkt, men terskelverdiene for MDMA og LSD er satt for lavt. Terskelverdiene bør ta utgangspunkt i hva som er en vanlig kjøpsmengde, og legge til grunn at folk vil kjøpe til flere dagers forbruk.

Innspill fra Psynapse (pdf)