NSFs Faggruppe innen psykisk helse og rus

Høringssvar Rushåndhevingsutvalget.
NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR) takker for muligheten til å komme med innspill. SPoR representerer sykepleiere og spesialsykepleiere innen fagfeltet psykisk helse, rus og avhengighet, som strekker seg fra barn og unge til voksne og eldre innen både spesialisthelsetjenesten og kommunale helse og omsorgstjenester. Sykepleiere og spesialsykepleiere er den største faggruppen i både psykisk helsevern og i kommunale psykisk helse- og rustjenester, og er sentrale både i lavterskel- og skadereduserende tiltak samt behandling til mennesker med rusbruk, både innen TBS og i alle deler av helsetjenesten.

Utvalgets mandat
Premisset for utvalget er fra straff til helsehjelp, dette har SPoR støttet i mange år. Tross for dette premisset er altså utvalget satt ned av justisdepartementet og består kun av representanter med juridisk kompetanse. Utvalget mangler fagkompetanse på feltet både helse- og sosialfaglig. Slik vi ser det mangler representasjon fra feltet som jobber med mennesker med rusavhengighet til daglig, og ikke minst de som selv er berørt. Utvalgets mandat er omfattende og langt bredere perspektiver enn kun juridiske aspekt skal vurderes og behandles. Vi stiller oss derfor svært undrende til at et så smalt sammensatt utvalg skal vurdere grenser for når mennesker anses som avhengige av rus. Dette krever langt mer innsikt i helsetilstanden til den enkelte, samt vurderingskompetanse. Avhengighet og helseskadelig rusbruk er i per definisjon et helseanliggende og ikke en juridisk problemstilling.
Videre er mandat å skulle mene noe om grad av avhengighet som i seg selv er nær sagt umulig. Vurdering av mengde av stoff/terskelverdier og definisjon av dette innebære også etiske aspekter, der man må hensynta hvordan vurderingen er knyttet til hva den enkelte utsetter seg for.

Til slutt vil vi særlig understreke at innen denne tematikken, uten tydelig faglig forankring, egenerfaring -eller pårørende for den sakens skyld, er slettes ikke i tiden. Om det tenkes at denne fagkompetansen skal innhentes, bør dette i utgangspunktet forankres i utvalget og dets sammensetning. Vi forventer at prosessen til utvalget frem til forslag involverer i langt større grad.

Vi viser for øvrig til NSFs høringssvar på «Høring – Rusreform – fra straff til hjelp» https://www.nsf.no/sites/default/files/2020-04/nou2019_26frastrafftilhjelp.pdf