Matias Holte

Som trebarnspappa kommer jeg ikke til å anbefale barna mine om å være åpen om rusmidler til politi eller myndighetspersoner, så lenge straffereaksjonene i mange tilfeller utgjør større skade enn selve rusmiddelet.

Videre anser jeg alle som kjøper og bruker ulovlige rusmidler som rusavhengige. Ikke nødvendigvis fysisk avhengige av selve rusmiddelet, det kan være avhengighet av noe som rusmiddelet er et substitutt for. Fokuset må være å hjelpe barn, ungdom og voksne med de underliggende problemene, enten det er fysisk eller psykisk eller sosialt, helst før de tyr til rusmidler, men i hvert fall etter. En hver straff må ta hensyn til effekten det har på brukeren

Til slutt er det avgjørende at straff ikke fører til uønsket adferd. Det innebærer spesielt ingen straffeforfølgelse for bruk ved medisinske nødsituasjoner. Det må også være mulig å si i fra om mer alvorlig kriminalitet, uten at det skal føre til straff for egen besittelse/bruk. Dagens strafferegime fører til en farlig taushetskultur.