Hege Røsåsen

Jeg anmoder om at regjeringen legger ned “mandat – strafferettslige og straffeprosessuelle sider ved forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet”.

Ansvarlig rusbruk øker som regel folks livskvalitet. Folk oppsøker rusmidler for å oppleve for eksempel nytelse, glede, bedre humør, nærhet til naturen, nærhet til andre, økt evne til empati, spiritualitet, Gud, selvinnsikt, smerte-lindring, våkenhet, avslapning, kontemplering og forbedrede musikkopplevelser.

Selvfølgelig bør bruk, besittelse og salg av flere rusmidler være tillatt. En bør etterstrebe en egalitær ruspolitikk som anerkjenner at alle rusbrukere har like mye rett til lovlige, reseptfrie og kvalitetssikrede produkter med bruksanvisning. Antageligvis er det ikke nødvendig å tilrettelegge for regulert salg av alle stoffene på narkotikalisten. Vi bør begynne med å tillate regulert salg av noen av de mest etterspurte rusmidlene, som har et høyt potensial for å øke livskvaliteten, med lavest mulig risiko. Jeg etterlyser en debatt om det for eksempel kan være mer fornuftig å legalisere kokablader og opium, før man eventuelt legaliserer henholdsvis kokain og heroin. Jeg foreslår at Norge begynner med å tillate regulert salg av disse rusmidlene: 2C-B, 6-APB, ayahuascha, cannabis, changa, DMT, koka-blader, kratom, ketamin, LSD, mefedron, meskalin, MDMA, opium, psilocybin-sopper og peyote.

Lovlig salg av flere rusmidler vil dessuten være både en billig, enkel og innbringende metode for å bekjempe den kriminelle økonomien, som regjeringen er så opptatt av.

Siden rusbruk oftest øker livskvaliteten, bør ingen drive med «rusforebygging». Det er like avleggs som å drive med «sexforebygging» eller «jazzmusikkforebygging».

De aller fleste som bruker lovlige og ulovlige rusmidler blir ikke avhengige, men vi vet at noen livssituasjoner øker risikoen for avhengighet, som for eksempel nedsatt psykisk eller fysisk helse, forventningspress, mangel på gode relasjoner og fattigdom. Det betyr at alle som ønsker å bidra til at færre blir rusavhengige, bør slutte å være så opptatt av rusmidlene og heller bidra til at alle lever gode liv. Men det sistnevnte bør man gjøre uansett.